Vanavond dorpenmarkt in gemeentehuis Leens

Foto: Gemeente De Marne

Vanavond is er, in het kader van het project ‘Werken aan de Dorpen’, een dorpenmarkt in het gemeentehuis van Leens. Dorpsbelangenverenigingen kunnen vanavond ontmoeten, inspireren en kennis opdoen. Om 20.00 uur is er een centrale opening waarna Mensingeweer en Leens hun dorpsplannen zullen presenteren.

Er zullen ook marktkramen staan met o.a. subsidiegevers, info over energie en duurzaamheid en de dorpen kunnen hun ideeën laten zien.

Wat is het project Werken aan de Dorpen?

Het project Werken aan de Dorpen heeft als doel om de dorpen te helpen (actuele) dorpsvisies- of plannen te maken én dorpsplannen die de leefbaarheid en vitaliteit vergroten te helpen uitvoeren. De gemeenteraad en de NCG hebben middelen beschikbaar gesteld om ingrepen die de kwaliteit van de woon- en leefomgeving versterken ook echt uit te voeren. Daarom worden de gevraagd dorpen om met plannen te komen.

Wat gaan we doen?

De komende 1,5 jaar wil de gemeente met het project Werken aan de Dorpen de dorpen invulling laten geven aan de leefbaarheids-en vitaliteitsplannen en daarbij helpen. Deze invulling vindt plaats in samenhang en combinatie met opgaven en wensen vanuit de gemeente (bijvoorbeeld Veilig door De Marne, wegenbeheer, thema’s als groen, beweging & sport, gezonde voeding, economische activiteit, kunst & cultuur etc.).

Concrete plannen

De gemeente gaat alle 21 dorpen vragen om met concrete plannen te komen en deze plannen vóór 15 oktober a.s. in te dienen. Om een helder beeld te geven van het proces is er een flyer gemaakt waarin te zien is hoe het proces verloopt en wat belangrijke data zijn. Elk plan moet zodanig zijn uitgewerkt dat er een begroting gemaakt kan worden van de investering. Het projectteam gaat daarbij helpen en biedt deskundigheid aan onder andere op het gebied van civiel techniek, groenadvies, stedenbouwkunde en verkeerskunde.

Kansrijk?

Waar moeten de plannen aan voldoen, wat zijn kansrijke plannen? De plannen moeten gaan over vitale dorpen, een fysieke ingreep zijn, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving verhogen, maatschappelijke draagvlak hebben, een knelpunt oplossen en binnen een redelijke termijn uitvoerbaar zijn. Voor de uitvoering van de diverse projecten is circa € 1.000.000 beschikbaar.

Dorpenmarkt

Plannen die niet in aanmerking komen voor een bijdrage uit Werken aan de Dorpen wil de gemeente op weg helpen om deze anderszins te realiseren. Op 19 september a.s. is er vanaf 19:30 uur een Dorpenmarkt waar de dorpen elkaar kunnen ontmoeten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het dorpscontact van uw eigen dorp (zie onderstaande flyer) of met mevr. K. de Graaf op nummer 0595-575 500.

Cookieinstellingen