Burgemeester en gas-actievoerders ontsteken de vredespijp

Foto: DeMarneNieuws

Burgemeester Koos Wiersma van De Marne en een aantal gas-activisten hebben vandaag de vredespijp gerookt. In een verklaring laten zij weten dat dinsdag aanstaande rond elf uur in het dorpshuis van Kruisweg een commitment zal worden getekend tegen de aardgaswinning in het territorium van de gemeente de Marne. Eerder deze week weigerde de burgervader een verklaring te ondertekenen op inhoudelijke en bestuurlijke bezwaren.

In de concept-verklaring stellen de burgemeester en de actievoerders  Joke Alink, Joke Hoekstra, Pieta Jansen en Machiel Zeijlstra, dat de veiligheid en het welzijn van de inwoners van De Marne worden geraakt door de mijnbouwactiviteiten in Groningen. Inwoners van De Marne ondervinden schade zowel fysiek, psychisch als financieel. De veiligheid dient te worden gegarandeerd, ook wat betreft bodemdaling, de dijken en het waterpeil. Mijnbouwactiviteiten passen niet in een dicht bevolkt gebied als Nederland. Versnelde reductie van gaswinning, ook in De Marne, is daarom aangewezen, aldus de verklaring.

Vervolgens eist men: ‘Ten eerste moet de  gaswinning in de provincie Groningen, met name het Slochterenveld alsook in en onder De Marne, wordt stilgelegd op basis van een afbouwplan. Het streven hierbij is zo snel mogelijk terug te gaan naar nul. Dit betekent niet dat de gaswinning op andere locaties kan gaan toenemen. Voorkomen wordt dat de productiesnelheid in bestaande locaties, waar gas wordt gewonnen in De Marne en in putten in de aangrenzende regio, wordt opgevoerd, bijvoorbeeld door de toepassing van fracken en dergelijke. Ook de realisatie van nieuwe putten en proefboringen wordt voorkomen.’

Om hier controle op te houden stellen de actievoerders en de burgemeester dat de monitoring van de huidige mijnbouwactiviteiten, zowel de capaciteit van de winning als de effecten, worden transparant gedeeld met de inwoners. Ook is uitbreiding van het meetnet in De Marne nodig. ‘Daarbij wordt de inzet van versnellings- en tiltmeters mee bepaald door onafhankelijke deskundigen Gedupeerden van mijnbouwschade kunnen een onafhankelijk contra-expertise laten uitvoeren, op kosten van de NAM en of het Rijk. Alle schade ten gevolge van mijnbouwactiviteiten, materieel en immaterieel, wordt ruimhartig en snel afgehandeld,’ zo stellen zij.

Cookieinstellingen