Bronzen medaille Lieke Veen uit Leens op Ned. Kampioenschap

Foto: Petra Vos

Het dames Kanopolo team van (GKV) heeft afgelopen weekeind in Amsterdam de bronzen medaille gewonnen op het Nederlands Kampioenschap.

Op zich geen nieuwswaardig bericht voor de MarneNieuws, ware het niet dat de 15-jarige (bijna 16) Lieke Veen uit Leens deel uitmaakte van het team. Lieke Veen is een opkomend talent in de kanopolo sport. Ze beoefent de sport pas een jaar en is zo goed dat ze mee mocht doen op het NK. Lieke deed mee in het gemengde team en in het damesteam waar ze dus de bronzen medaille mee heeft behaald.

Kanopolo is een bijzondere mooie dynamische sport. Sommige zeggen ook wel rugby op het water. Zie het volgende filmpje van een  kanopolo-balgevecht onderwater in slow motion.

Het spel

Kanopolo is een teamsport waarbij twee partijen van elk vijf spelers zoveel mogelijk doelpunten proberen te maken. De spelers zitten in een kleine, wendbare kano en dragen verplicht beschermende uitrusting zoals een zwemvest en een helm. Deze uitrusting is zeker niet overbodig, Botsen en duwen is toegestaan. Het veld is relatief klein (20m bij 30m) en de wedstrijden duren kort (2x 10 minuten) wat betekent dat er snel gespeeld moet worden. Verdedigen en aanvallen doe je met het hele team. De verdedigende partij probeert de aanvallers zo ver mogelijk van het doel af te houden. De aanvallers proberen juist door de verdediging heen te komen om een schot op doel te kunnen doen. De doelen hangen 2 meter boven het water. De keeper kan het doel verdedigen door zijn peddel in de lucht te steken.

Ook kanopolo spelen?

Bij de Groninger Kanovereniging (GKV) wordt er door ongeveer 30 mensen actief kanopolo gespeeld tot op zeer hoog (internationaal) niveau. Er wordt dus veel getraind. Veel in een bassin naast ons clubgebouw, maar ook in ons krachthonk en ’s winters soms ook in het zwembad. In de training wordt eerst veel tijd besteed aan kanotechnieken zodat het rechtuitvarend en snel bochten draaien goed gaat. Daarna komt de baltechniek, het netjes gooien en vangen. Dan gaan we beide dingen tegelijkertijd oefenen en tenslotte komt het partijtje varen met de vele tactieken en trucjes. Natuurlijk wordt er ook veel op conditie getraind, kanopolo is tenslotte een zeer intensieve sport. Er wordt in het seizoen bijna elke dag wel gevaren (zie voor trainingstijden van alle teams het kopje “teams/teams en trainingstijden), dus als je een keer wilt komen kijken ben je van harte welkom, vooral de trainingen van Groningen A zijn de moeite waard om te zien. Ook kun je zelf een keer kanopolo doen. De GKV biedt¬†clinics aan in kanopolo.

Reacties