“Veiligheid boven gemak”, geldautomaat Zoutkamp gesloten

Foto: Ingmar Vos

Zoutkamp – De tekst op de pinautomaat in Zoutkamp is inmiddels alweer gedateerd: “In de nachtelijke uren is deze geldautomaat buiten gebruik” staat er te lezen, maar de pinautomaat van de Rabobank naast de Spar in Zoutkamp, is per direct gesloten. De bank is bang voor plofkraken.

‘Juist de in plattelandsgebieden gelegen automaten zijn het doelwit van plofkrakers en het is gebleken dat criminelen nietsontziend te werk gaan’, zegt Oetse Wijma, directeur Particulieren van Rabobank Noordenveld West Groningen. De directeur zegt veiligheid boven gemak te verkiezen.

Eerder dit jaar, in april liet hoofd betalingsverkeeroperaties de heer Erik Kwakkel in een verklaring van de bank weten: ‘We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat ’s nachts wordt gebruikt’, stelt . Tot nu toe zijn er al twintig automaten echt verwijderd. Dat betrof bijvoorbeeld een automaat die vlak onder een slaapkamer van mensen stond.
In totaal heeft Rabobank verspreid over het land ongeveer 2000 geldautomaten.

Afgelopen jaar zijn er een aantal plofkraken geweest op pinautomaten van de Rabobank. Dat zorgt niet alleen voor veel overlast maar is ook levensgevaarlijk voor omwonenden. Mensen die geld willen opnemen kunnen terecht bij het pinautomaat van de Rabobank in Leens, aan de Breekweg. Of er concrete aanwijzingen zijn dat de geldautomaat in Zoutkamp werkelijk bedreigd werd is onbekend.

De bank is in gesprek met de gemeente De Marne over een alternatief. Hoe lang de automaat gesloten blijft is vooralsnog niet bekend. Het is niet de intentie om de automaat definitief weg te halen uit Zoutkamp.

Cookieinstellingen