Fietsers

Foto: Berto Merx

Een kleurige zwerm fietsers wringt zich tussen auto’s en een tractor door over de sluis van Schouwerzijl en ook nog zelf een fietsaanhangertje erbij (een karretje). Een ventje in de kar. Een nog kleine bikkel stampt op de pedalen. In ons beste Engels – op dat beroerde niveau waarop aan de universiteiten colleges in het Engels worden gegeven – communiceren we.

‘We komen uit Litouwen. We zijn met de auto’s naar Vlissingen gegaan en vervolgens op de fietsen door Nederland,’ legt de informele leidster van de groep me uit. De groep, dat zijn twee echtparen met ieder drie kinderen. Het gesprek moet heel snel want ze moeten op tijd op de camping in Winsum zijn en ook nog boodschappen doen. Vakantie is ook haastwerk.  

 Ha leuk, vandaag de laatste etappe door onze provincie. Wat hebben ze vandaag als bijzonder ervaren? Zo vraagt je dat, met de nadruk op het woordje ‘ervaren’. ‘Oh horrible, the shit of sheeps.’ En ze toont me haar voorwiel waar de schapenpoep, geplette keutels, nog op de zijkanten van de band zit vastgekoekt. Zo, schapenkeutels op de fietsroutes, dat is een zaak waar een raadslid maar eens vraag over moet stellen. Oh Hogeland, Parel van het Noorden, land van fraaie luchten, ruimte, rust en…….poepjes.

De Litouwers hebben ook complimenten: ‘Nederland is een geweldig fietsland. Automobilisten zijn heel beleefd. Heel goede fietspaden, alles heel goed. Zeker vergeleken met Denemarken waar we vorig jaar gefietst hebben. De campings zouden wat gastvrijer moeten zijn. ’s Morgens moeten we vijf, zes campings bellen om een plek te reserveren voor ’s avonds. Men is niet gewend aan een gezelschap van tien personen, met fietsen en tenten. Ook valt de kwaliteit in verhouding tot de prijs wel tegen. De beste camping die we gehad hebben is die in Den Oever. Dat is misschien wel de beste camping van heel Europa.’

Haastig stappen ze op. ‘Hoe ver is het nog tot Winsum,’ roept ze. Morgen weer terug naar Litouwen. Is vakantie vieren in wezen eigenlijk niet meer dan een omslachtige manier om naar huis te gaan?

Het plaatje bij het praatjes: Skik met Op fietse.

 

Reacties