De merkwaardig geparkeerde Hyundai in Leens

Foto: Berto Merx

Een licht vergeelde krant van zaterdag 25 augustus 2012 ligt op de achterbank. Een donkerbruine hondenriem voor een stevige hond, en een hondendeken en hondenharen, eveneens op de achterbank. Er is wat vreemds aan de hand met de raar geparkeerde auto nabij de Dijkstil in Leens. 

Merkwaardig is dat de auto daar – tussen de brug en de museumboerderij – sinds zaterdagnacht half in de berm staat. Ook op de achterbank: een eierdoosje – zes stuks, een emmer, een stuk folie om de voorruit af te dekken tegen de zon. Op de passagiersstoel ligt een slordig opgevouwen Falk Kaart van Groningen-Stad, een cd van David Bowie (The Singels Collection)), een lege fles fruitdrank, de wikkel van een stuk hazelnoten chocola, een briefje met ‘…tegenover de Albert Heijn’ erop en mogelijk een huisnummer 38. Een boodschappentas waarvan het winkelmerk niet herkenbaar is met waarschijnlijk een beker zuivelproduct er in.

Op de grond:  flesjes waar frisdrank in gezeten heeft en een tomaat. Op de achterkant van de Hyundai Atos zit vuil aangekoekt, dat mossige van zeer lange tijd de auto niet poetsen. Het nummerbord 11-ST-KG is voorzien van de sticker ‘vanderMolen AUTOBEDRIJF’.  Aan de bestuurderskant zit een grote ondiepe deuk op het spatbord.  Zo moet de wagen er sinds zaterdagavond erbij liggen. Een onzer lezers meldde maandag dat hij twee keer de politie had verwittigd over de hinderlijke en gevaarlijke wijze waarop de wagen geparkeerd stond. 

Hier zit iets niet goed. Dit is niet zomaar een foutparkeerder waar je je als burger gewoon niet mee bemoeien moet. 

Het is ongeveer 15.00 uur op maandag. Bij de politiepost in Leens hangt een briefje : ‘In verband met de schoolvakantie is dit politiebureau gesloten tot 5 september 2017.’

Hmm, er is blijkbaar een verband tussen weinig scholieren op straat en het benodigde blauw. Dat is een detail om nader uit te zoeken voor criminologen of zet er desnoods een socioloog op.

Het briefje meldt ook: ‘Voor dringende zaken kunt u gebruik maken van de intercom of bellen met 0900-8844.’ Maar er hangt ook nog een ander briefje: ‘Geachte bezoeker. De intercom is defect. Niet gebruiken aub. als u contact met de politie wilt graag bellen met 0900-8844.’ Alweer: Hmm. Als je dat nummer belt moet je zelf de gesprekskosten betalen. Dan toch maar de intercom geprobeerd, en zie: die doet het gewoon. 

Een uur later, na wat verkwikkend verpozen in Leens, de Parel van het Hogeland, schuift er een politiewagen over de Valge, vermoedelijk op weg naar de Dijkstil. Toch maar eens een kijkje nemen. En zie, de politiewagenstaat  bij de Hyundai. ‘Of ik degene ben die alsmaar over deze auto zit te bellen?’ vraagt de politieman me. Nee hoor, ik heb maar één keer gebeld, een uur geleden. een foto maken van de politie aan het werk mag. 

’s Avonds, om half elf bel ik de politie weer, dit keer met de uitdrukkelijke mededeling dat ik als journalist informatie over het onderzoek naar die Hyundai wil. De mevrouw aan de lijn maakt me duidelijk dat de voorlichters niet beschikbaar zijn en dat ik morgenochtend terug moet bellen. Ze legt me nog uit dat voorlichters alleen mededelingen doen over calamiteiten en ernstige gebeurtenissen. Ik ga nog even kijken. Middernacht: de Hyundai is weg.

Woensdagmorgen even met de politievoorlichters gebeld, de meest communicatieve afdeling van de politie en zeker ook de meest prettige in de omgang. Het probleem van de auto is eenvoudig zo laat de voorlichtster weten: ‘Er is contact geweest met de eigenaar. De benzine was op en hij heeft hem toen laten staan. Inmiddels heeft de eigenaar de auto opgehaald.’ Eind goed, al goed. 

Tekst en foto’s: Berto Merx

 

Reacties