Roadblock Mensingeweer

‘Halt! wat doet u hier?’ Als een ouderwetse militair hou ik een burger met fiets staande. Een man op leeftijd steek de weg van Winsum naar Mensingeweer over, met de fiets in de hand. Dat gaat zomaar niet, meneertje. 

Iedereen die over vier wielen beschikt herkent de plaats wel.

Dat is die plek waar maanden geleden witte zakken zand zijn neergezet als een muur om te voorkomen dat automobilisten per vergissing of zo de oude weg naar Mensingeweer oprijden en daar vast komen te zitten.

De muur is ook bedoeld om fietsers die over het bruggetje komen, te weerhouden de weg over te steken en dus te dwingen links af te slaan naar Mensingeweer. Geweldig ziet die muur van zandzakken er uit. Een heuse’ roadblock’ zoals we die kennen uit oorlogsgebieden om te voorkomen dat mensen zomaar zich over de weg voortbewegen. 

Maar even goed kijken. Daar zit een gat in de muur. Iemand heeft een van die zandzakken verplaats. Dat moet een Hercules zijn geweest. Het gevolg is dat dit meneertje met de fiets zomaar de weg oversteekt en door het gat het bruggetje over gaat. Wat een ernstig gebrek aan respect is voor Roadblock Check Point Mike-Echo-November-Sierra-India-November-Golf-Echo-Wiskey-Echo-Echo-Romeo, Over. Ja, je komt een beetje in oorlogsstemming met zo’n roadblock. De realiteit is vreedzamer, zo legt de meneer die niet met naam genoemd wil worden het uit.

‘Vroeger kon ik met de fiets van mijn woning zo het bruggetje over naar een vriend van me. Ze hebben die nieuwe weg zo aangelegd dat alle mogelijkheden om de weg over te steken zijn opgeheven. Om even bij mijn vriend langs te wippen zou ik met de fiets helemaal over de ventweg naar Mensingeweer moeten, dan weer over de oude weg terug tot aan het bruggetje en dan het kanaaltje over. Ik zou de andere kant op kunnen, tot aan de rotonde voor Winsum en dan de oude weg op tot weer aan het bruggetje.’ Het meneertje zucht diep. ‘Dit is te gek voor woorden. Verder op hebben ze een soort landingsbaan voor vleermuizen aangelegd. En een duiker onder de weg door om kikkers veilig te laten oversteken. En de aanwonenden  krijgen een partij zandzakken voor de neus en moeten kilometers omrijden om bij een vriend te komen die een paar honderd meter verder op woont. Ik ben blij dat iemand die zandzak heeft verplaatst.’

Ja maar, de natuur is toch ook belangrijk, die vleermuizen en kikkers zijn héél kwetsbaar, hoor. ‘Ik heb niks tegen bescherming van vleermuizen en kikkers. Maar ze zouden eens wat beter moeten nadenken over de gevolgen van het ontwerp van die weg voor mensen.’ Een beetje beduusd, laat ik het meneertje passeren, door het gat. In Roadblock Mensingeweer. Of is Roadblock Winsum beter? 

Wat is de moraal van dit verhaal? Een roadblock is nog nooit zo groot geweest of mensen komen er wel omheen.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen