Bloemen storten zich op Leens

En daar is weer een winkel erbij, in het winkelcentrum van Leens. Bloemisterij en cadeaushop De Monniks Kap gaat in de eerste week van september open. En ook nog: in het oude pand van fietswinkel De Graaf aan de Hoofdstraat opent bloemisterij Wild Rose haar deuren. 

John Hazenberg is met een maat druk aan het werk. Ze laden een partij planken af voor de inrichting van de winkel, gelegen tussen drogisterij Dio Van duinen en dierenwinkel Huisdier & zo.

John Hazenberg (l)

Hiermee loopt het winkelcentrum aan de Nije Nering (een benaming die bijna niemand kent) na een moeilijke start na ruim vier jaar zo goed als vol. Met twee grote trekkers (Jumbo en Aldi) die voor de traffic zorgen en ruime gratis parkeergelegenheid om deze publieksstroom te verwerken. De invulling van de winkels aan de Hoofdstraat gaat nog moeizaam.

Eigenaar van De Monniks Kap is John Hazenberg. Hij heeft een bloemen- en cadeau’s winkel in Aduard. Hazenberg: ‘De winkel in Aduard blijft. Ik bemerkte dat ik steeds meer klanten uit Wehe-den Hoorn, Leens, Ulrum kreeg. Ik ga eigenlijk naar een groep klanten toe, dichterbij. Ik zie perspectieven om van de winkel in Aduard een grote kopie te maken.’

De winkel in Aduard

Op de achtergrond speelt mee dat rond Aduard een ringweg wordt aangelegd en dat zal gevolgen hebben voor de verkeerstroom door het dorp en dus ook voor de omvang van het winkelend publiek dat in de stad werkt en op het Hogeland woont en onderweg stopt om snel nog hier en daar een boodschappen te doen. Dat publiek zal met de komst van de ringweg aanzienlijk verminderen.

Het gaat druk worden met de handel in bloemen in Leens. De grote winkelruiten van de voormalige fietswinkel De Graaf aan de Hoofdstraat zijn bedekt met fraaie affiches die de komst van bloemenzaak Wild Rose aankondigen. Geplande opening: een week na de opening van De Monniks Kap. De eigenaresse, de Leenster Marjolein Kremers,  hebben we nog niet kunnen spreken. John Hazenberg zegt er over: ‘Ja, ik kwam een dag na het tekenen van het huurcontract er achter dat er nog een bloemenwinkel bijkomt. We zien wel.’

Bloemen houden van mensen uit Leens. Zovéél, dat ze er overvloedig heen trekken. Jumbo in Leens-West heeft al een stevige bloemencorner. Aldi schrikt er niet voor terug naar gelang de tijd van het jaar , bulken bloemen en planten op de markt te zetten. Klaas Pol uit  Adorp heeft een keer per week een bloemenkraam bij het winkelcentrum waar steeds meer mobiele handel een plekje vindt (visboer, groente en fruit, snacks en frituur, meeneem pizza’s). De Monniks Kap voegt zich daarbij. Tuincentrum Overdevest in Leens-Oost is op deze markt actief. In Leens- Centrum gaat Wild Rose de bloemenmarkt op.

Anno Pruim, nestor van de bloemenhandel in Leens met decennialang een zaak aan de Hoofdstraat, heeft zijn bedenkingen. ‘Ik ben 73. Ik verkoop in de winkel aan de Hoofdstraat alleen wat perkplantjes, voor de aardigheid. Dat gaat niet goed wat hier gebeurt. Dat aanbod van bloemenzaken is veel te veel voor Leens. Daar komt nog bij dat de weekmarkt van Ulrum verplaatst wordt naar Leens omdat het in Ulrum niet meer uit kan. Als dat gebeurt komt er nog een bloemenkraam op de weekmarkt erbij. Ik zie het niet zitten, maar ik gun natuurlijk iedereen zijn succes.’

Cookieinstellingen