Scheepsbrand en drenkelingen in Zoutkamp

De brandweer van Zoutkamp moest donderdagavond in actie komen bij een scheepsbrand bij de sluis in het voormalig vissersdorpje aan het Reitdiep. Ze werden daarbij geassisteerd door KNRM Lauwersoog. Verslaggevers Douwe Jelle Titsing  en Ingmar Vos waren in de buurt en filmden en fotografeerden het gebeuren, waarbij gelukkig geen gewonden vielen.

En maar goed ook, want het bleek hier om een oefening te gaan.

De ZK4 en de Willem waren voor de sluis met elkaar in botsing gekomen. Daarbij waren enkele kinderen overboord geslagen én was er op de ZK4 brand ontstaan. Zaak dus om de kinderen uit het koude water te redden en de brand te blussen.

De KNRM was snel ter plaatse en heeft met een reddingsnet drie personen uit het water gehaald. Een vierde drenkeling kon met een trappetje, dat na wat moeite uitgeklapt werd, zelf aan boord klimmen.

De brandweer van Zoutkamp kwam met het nieuwe Oppervlakte Reddings Team (ORT) ter plaatse. Eén van de doelen van de oefening was ook om de functie van het nieuwe team te laten zien. Het ORT wordt ingezet bij incidenten op het water en kan mens en dier redden, mits ze niet onder water zijn.

Het Oppervlakte Reddings Team wist de resterende drenkelingen te redden. Met een brandweerboot werd de brand geblust.

Na afloop van de oefening kreeg de jeugd van Zoutkamp nog een verkoelend waterstraaltje over zich heen van de blusboot van Zoutkamp.

Tekst en foto’s: Ingmar Vos

Film en montage: Douwe Jelle Titsing

Cookieinstellingen