Opening kunstroute “Kerstvloed 1717”

Foto: Herman Spier

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat ons kustgebied getroffen werd door een zware stormvloed. De Kerstvloed van 1717, die duizenden mensenlevens eiste, was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen.

Dit is aanleiding geweest voor een aantal Groningse organisaties om met Expeditie Kerstvloed 1717 stil te staan bij onze relatie met de zee. Zie ook www.kerstvloed1717.nl.

Foto’s: Dirk Wieringa

Het bijzondere is dat de oud-voorzitter van Domies Toen, Sietse Hielema hier destijds het initiatief voor nam. Helaas maakt Sietse de uitwerking van zijn idee niet mee; hij overleed ruim twee jaar geleden.

Domies Toen speelt een prominente rol in een belangrijk onderdeel van Expeditie Kerstvloed 1717. Dertien internationale kunstenaars zullen in de periode van 1 juli t/m 1 oktober 2017 hun werken rond het thema Kerstvloed tentoonstellen op diverse locaties in Noord-Groningen. Met de opbouw is medio juni reeds begonnen.

In de theeschenkerij en tuin van Domies Toen zal het werk van enkele kunstenaars uit New Orleans te zien zijn. Sinds de stad getroffen werd door de orkaan Katrina (2004) reflecteren zij met hun werk op het thema watersnoodramp. Het gaat om de kunstenares Jan Gilbert, die wordt vergezeld door haar man Kevin McCaffrey (documentairemaker) en de kunstenaars Rotherin Ratliff en Jana Napoli. Zij maken allen een soort kijk-, beleef- en ervaringskunst, die heel goed past in de sfeer van Domies Toen.

Tijdens een bezoek aan Domies Toen kunt u ook genieten van koffie met gebak of ander lekkers; de theeschenkerij is geopend van woensdag t/m zondag (10.30 tot 17.00 uur).

Opening

Het welkomstwoord werd gedaan door Herwil van Gelder, wethouder van gemeente De Marne. Daarnaast waren er interviews met de kunstenaars, activiteiten in het bezoekerscentrum Waddenkust en kon men per fiets, bus of huifkar een deel van de route volgen.

Gratis

De kunstroute is gratis te bezoeken tot en met 1 oktober 2017 en loopt van Vliedorp, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum tot Noordpolderzijl. Naast de kunstroute zijn er ook lezingen, wandelingen, excursies, muziek en festivals die in het teken staan van de Kerstvloed, zoals Tocht om de Noord. Op 24 december eindigt Expeditie Kerstvloed 1717 met een speciaal slotevenement.

Ook leuk om te lezen: Sanne Meijer Onderweg

Cookieinstellingen