Financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws

Foto: Veldman & Van Dijk

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

MKB ZET FINANCIERING SUCCES OM IN INNOVATIE

De afgelopen vier jaar hebben bijna vierduizend bedrijven uit het mkb gebruikgemaakt van de zogenoemde MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). In totaal is voor € 143 miljoen aan financiering uitgekeerd en stak het mkb voor bijna € 400 miljoen aan investeringen in innovatie.

Uit een evaluatie van de MIT door het ministerie van Economische Zaken blijkt dat de stimuleringsregeling voorziet in de behoefte van het mkb om te kunnen innoveren. Minister Kamp van EZ: “De eerste fase van een innovatietraject is voor het mkb vaak een uitdaging, omdat dit meestal nog niet direct tot nieuwe inkomsten leidt. De MIT-regeling stimuleert innovatieve ondernemers om juist wel die stap te kunnen zetten.”

TEGEMOETKOMING LOONKOSTEN LAAG INKOMEN

Per 1 januari 2017 is het lage-inkomens-voordeel (LIV) ingevoerd. U ontvangt een tegemoetkoming tot € 2.000 per jaar (bij een 40-urige werkweek) voor werknemers die u in dienst hebt die maximaal 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. U hebt recht op dit voordeel voor elke werknemer die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De werknemer heeft een gemiddeld uurloon van minimaal 100% en maximaal 15% van het wettelijk minimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder.
  • De werknemer heeft ten minste 1.248 verloonde uren per jaar. Wat verloonde uren zijn, leest u verderop.
  • De werknemer heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Er is een wetsvoorstel in de maak waarbij u loonkostensubsidie krijgt voor jongeren die (al) bij u in dienst zijn, maar die vanwege hun beperkingen niet het minimumloon kunnen verdienen.

GROEIENDE VRAAG NAAR KLEINSCHALIGE BEDRIUJFSRUIMTE

Door een grote vraag naar bedrijfsruimte daalt het aanbod. Het aantal transacties op de bedrijfsruimtemarkt is toegenomen, onder meer door een groeiende vraag naar logistieke bedrijfspanden. Aan de vraagkant zijn de prijzen per m2 voor zowel koop- als huurobjecten voor het derde jaar op rij stabiel gebleven. De gemiddelde huurprijs van niet-logistieke bedrijfspanden laten een kleine stijging van de huurprijzen zien.

De toegenomen vraag komt mede door de groeiende behoefte aan kleinschalige bedrijfsruimte, met name vanuit de bouwnijverheid. Zzp’ers in de bouw krijgen tegenwoordig makkelijker de financiering rond voor bedrijfshuisvesting.

Revitalisatie

Ondanks dat het aanbod van bedrijfsruimte in Nederland in 2016 daalde, nam de structurele leegstand nog wel verder toe. Eind 2016 stond 22% van het totale aanbod bedrijfsruimte langer dan drie jaar leeg.

Deze panden zijn vaak gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige vraag naar duurzaam, kwalitatief hoogwaardig vastgoed. NVM Business roept overheden, vastgoedeigenaren en andere marktpartijen op om tot een revitalisatie van verloederde terreinen of herbestemming van langdurig leegstaande panden.

Duurzame kantoren zijn in trek. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in opdracht van ING, blijkt dat de marktwaarde van groene kantoren in Nederland vorige jaar 8,6% harder is gegroeid dan die van niet-verduurzaamde kantoren. De gemiddelde huurprijs van deze panden groeiden relatief hard, met 9,9%.

NIEUWE REGELS VRIJWILLIGERSVERGOEDING

Vrijwilligers met een bijstandsuitkering mogen voor maximaal € 150 per maand met een maximum tot € 1.500 per jaar een (onkosten) vergoeding ontvangen zonder dat het verrekend wordt met hun uitkering. Tot nog toe golden verschillende regels rond de vergoeding, afhankelijk van het soort uitkering.

WEBWINKEL VERDRINGEN WINKELS

Het aantal winkelvestigingen is in de afgelopen 10 jaar met 4,4% gedaald. Er zijn vooral minder winkels in dvd’s en cd’s, fotocamera’s en baby- en kinderkleding dan in 2007. Tegelijkertijd vervijfvoudigde het aantal webwinkel tussen 2007 en 2016 van ruim 5000 in 2007 tot ruim 32000 in 2016 (bron: CBS).

Cookieinstellingen