Kustvissers Jan en Barbara Geerstema krijgen keurmerk NVWA

Foto: Jan en Barbara Geertsema

De traditionele vissers Jan en Barbara Geertsema van TS31 Internos bij Lauwersoog hebben vorige week donderdag het keurmerk van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gekregen. Het Fileerlokaal van restaurant ’t Ailand is onderdeel van het project ‘Vakmansschap in de kustvisserij’, dat jongeren enthousiast moet maken voor de traditionele wijze van vissen.

Een korte keten van vis naar het bord

Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatief nemers van Goede Vissers, eigenaar van proeflokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants. Ze zorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht.

Erkenning

Voor het vissersechtpaar is het keurmerk een groot compliment. ‘De erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betekent dat we met de inrichting van het lokaal én met de procedures voldoen aan alle eisen om te mogen leveren aan consumenten en restaurants’, zegt Rodenburg tegen RTV-Noord, ‘Daar zijn we super trots op.’

wilde waddenoesters

Wilde oesters in een nieuwe verpakking

Sinds een half jaar brengen ze eveneens  Wilde Waddenoesters naar berlijn. Komend jaar krijgen de oesters een nieuwe verpakking. Het nieuwe design presteren ze vol trots. 

Reacties