Boete Heiploeg volgens curatoren onterecht

Foto: publiek domein

Garnalenverwerker Heiploeg heeft in 2013 ten onrechte een boete van 27 miljoen euro opgelegd gekregen, zeggen curatoren omdat de Europese Commissie het bewijs met gemaakte geluidsopnamen onrechtmatig heeft verkregen.

De curatoren Gerard Breuker en Pieter Lettinga willen dat de Europese Commissie het besluit daarom terugdraait. Donderdag dient de zaak op een hoorzitting van het Hof van Justitie in Luxemburg.

Kartelafspraak

Heiploeg uit Zoutkamp kreeg de boete vanwege kartelafspraken met Duitse en Nederlandse garnalenvissers op de West-Europese markt tussen 2000 en 2009.

De boete van 27 miljoen euro zorgde er voor dat het bedrijf in zwaar weer terecht kwam. Het bedrijf is overgenomen door Parlevliet en Van der Plas uit het Zuid-Hollandse Valkenburg. In Zoutkamp maakte het twee jaar geleden een herstart met 300 werknemers. Lees hier meer: http://de-marne.nieuws.nl/nieuws/3725/rechter-doet-uitspraak-flitsfaillissement-garnalenverwerker-heiploeg/

Curatoren willen voormalige bestuurders aansprakelijk stellen

Na het opleggen van de boete van de Europese Commissie heeft Heiploeg meteen beroep aangetekend. De curatoren willen de voormalige bestuurders van Heiploeg verantwoordelijk stellen. Het zou om onbehoorlijk bestuur gaan. Hendrik Nienhuis had tot 2005 de leiding. Volgens Nienhuis zijn de zogeheten kartelafspraken gemaakt toen hij al vertrokken was, zo laat hij in het Dagblad van het Noorden weten.

De curatoren zeggen dat de afspraken beperkt zijn gebleven van 2000 tot 2006. Ze willen daarom sowieso dat de boete wordt verlaagd, maar zien het liefst dat er helemaal van de boete wordt afgezien.

Geheime geluidsopnamen

Een flink deel van de bewijslast van de Europese Commissie bestaat uit de geheime geluidsopnamen van garnalenvisser Lau Kok van het Enkhuizer bedrijf Heyko. Deze heeft telefoongesprekken met Heiploeg en Volendammer garnalenbedrijven opgenomen. Dat gebeurde zonder toestemming van Heiploeg en andere betrokkenen. De Europese Commissie heeft beslag gelegd op die banden na huiszoeking bij Kok. Het is de vraag of het bewijs rechtmatig is verkregen, zo is in het Dagblad van het Noorden te lezen.

 

Cookieinstellingen