“Het zitten op een kussen heeft voor mij een hoop veranderd”

Foto: Nicolette Hetzler

In een prachtige villa, aan de rand van Ulrum wonen sinds een paar maanden Mandana Groenendijk en haar partner Maikel van Vastenhoven met hun kinderen. Eind vorig jaar kwamen zij van een kleine woning in Hoofddorp naar hun nieuwe stek om daar hun droom te verwezenlijken: een centrum voor mindful leven, inspiratieplek ‘La Vida Loca’.

Onlangs konden geïnteresseerden daarvan alvast een voorproefje krijgen. Hoewel het huis en de trainingsruimte nog niet af zijn (zoals zovele klussers waren ook Maikel en Mandana wat te optimistisch) hebben ze toch besloten van start te gaan.

Ruim twintig belangstellenden meldden zich, tot blijde verrassing van Mandana.

Mananda, die politicologie heeft gestudeerd in Amsterdam, vertelt dat ze tien jaar geleden een carrièreswitch maakte nadat haar toenmalige partner in een langdurige depressie raakte. Behalve de zorg voor vier kleine kinderen probeerde ze van alles om haar partner uit zijn diepe dal te trekken. Het ging alleen helemaal niet beter en op den duur dreigde ze zelf ook steeds verder weg te zakken. Ze googlede in een opwelling op ‘Zen’ en vond een school bij haar in de buurt. Dat was het begin van een nieuwe weg, ‘Sommige mensen vinden het helemaal niks maar het zitten op een kussen heeft voor mij een hoop veranderd’ aldus Mandana. Het roer ging om. Ze is een opleiding voor Mindfulnesstrainer en bezielingscoach gaan volgen en samen met haar huidige partner Maikel, brandweerman en erkend Wim Hof trainer, heeft ze grootse plannen voor hun trainingscentrum in Ulrum.

Mandana, Margreet en Maikel

Mindfulness Based Stress Reduction

Mandana werkt volgens het principe Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) van Jon Kabat-Zinn dat ze combineert met cognitieve therapie tegen stress en depressie. De training die ze geeft bestaat uit acht lessen van twee en een half uur en een stiltedag. Tijdens de training worden verschillende vormen van meditatie geoefend en krijgen deelnemers handvatten om grip te krijgen op hun eigen leven. Ze leren om te gaan met obstakels, zoeken hun eigen grenzen op, leren zich bewuster te worden van eigen gedrag en gedachten en hoe het geleerde te blijven gebruiken. Denk echter niet dat al je problemen na de training als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Mandana benadrukt dat je moet blijven oefenen en dat het belangrijk is dat deelnemers echt elke sessie aanwezig zijn. ‘Ik leer je zijn met wat is, mijn trainingen zijn bedoeld om iets te doen aan levensstress, maar net als met hardlopen zul je wel moeten trainen, en dat kost tijd’. Alle deelnemers krijgen een intake van een uur om te bekijken of de training daadwerkelijk iets voor ze is en om te achterhalen waaraan gewerkt moet worden.

Op dit moment bestaat het team van Centrum Mindful Leven uit drie personen. Mandana voor Mindfulnesstraining, Maikel geeft Wim Hof (ook wel bekend als de ‘Ice-man’) training (en ja, je gaat ook in een bak ijs zitten) en Margreet Boerman van praktijk Marananda uit Vierhuizen gaat in het centrum yoga geven. Mandana: ‘Het zou hartstikke leuk zijn als we ook nog iemand konden vinden voor bijvoorbeeld Pilates lessen’.

Op 10 juni geeft Maikel bij Kartbaan Ulrum tussen 10.00 en 17.00 uur een demonstratie en uitleg over zijn Wim Hof training. Maar voorlopig eerst hard aan de slag om hun trainingscentrum op 8 juli officieel te kunnen openen.

 

Tekst en foto: Nicolette Hetzler

 

 

Cookieinstellingen