Gijsje ondanks intensieve zorg toch overleden

Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

Afgelopen zondag werd de zeer kleine huiler gered midden op zee. “Gijsje” kreeg veel aandacht, omdat hij de kleinste huiler was die ooit in Pieterburen is opgevangen. De premature pup was echter zeer zwak en ondanks de intensieve verzorging in Pieterburen is deze vanmiddag toch overleden.

Normaal gesproken begint het geboorteseizoen van de Gewone zeehond eind mei. “Gijsje” was dan ook een uitzonderlijk kleine prematuur (te vroeg geboren) met zijn gewicht van net 5 kilo. Het Zeehondencentrum Pieterburen begon dan ook met een speciaal aangepast voedingsschema en aanpassingen in de normale verblijven. Vanochtend vroeg leek alles nog in orde met het diertje en plaatste het centrum zelfs een filmpje van de voeding die Gijsje om 03:00 uur vannacht had gekregen. In de loop van de middag ging het toch mis en in korte tijd overleed het diertje.

De pup zal nu naar de diergeneeskundige faculteit van de Universiteit Utrecht worden gebracht voor nader onderzoek. Het Zeehondencentrum vindt het belangrijk te achterhalen wat de doodsoorzaak kan zijn geweest, maar ook of er een reden kan worden gevonden voor de premature geboorte van Gijsje.

Het betekent hoe dan ook dat het geboorteseizoen van de Gewone zeehond is begonnen en daarmee roept het Zeehondencentrum op om afstand te houden en zo de moeders en hun pups de rust te geven die ze nu hard nodig hebben.

Voor het dossier van Gijsje klik hier.

Cookieinstellingen