Ridderorde voor Annette Broekhuizen

Foto: Berto Merx

 Stil van verbazing, beduusd, betrad Annette Broekhuizen het kerkje van Zuurdijk. Ze was met een mooie smoes er naar toe gelokt. De organisatie had het zo geregeld dat ze vanochtend een werkbezoek zou hebben van een vertegenwoordiger van een IT-bedrijf dat het ontwerpen van de website van het kerkhofje van Zuurdijk zou komen bespreken. En om die reden zou een bezoek aan de kerk nodig zijn.Ze moest door burgemeester Koos Wiersma bij de deur worden opgehaald. Lovende woorden van de burgemeester, de Orde van Oranje Nassau en applaus van de aanwezigen vielen haar ten deel.

Annette zet zich al jaren met hart en ziel in voor het behoud en gebruik van het cultureel erfgoed in Noord-Groningen. Ze is actief als voortrekker in verschillende functies van de Stichting Oude Groninger Kerken. ‘Zij beschikt over een groot netwerk en is zeer succesvol in het verwerven van financiële middelen,’ aldus de burgemeester.

Zij is jarenlang vrijwilliger bij het kerkje van Zuurdijk. ‘Annette weet steeds plannen te ontwikkelen om de kerk en het historische kerkhof onder de aandacht te brengen. Zij realiseerde onder andere de restauratie van de kerk, het orgel, het kerkhof en het lijkenhuisje op de begraafplaats, waar zij eveneens een  gedenksteen Armhoes Joapke verwezenlijkte. Ook werd de Stichting Begraven op Sutherdicke opgericht. Op dit moment zijn er graven gerestaureerd, schoongemaakt en beletterd,’ aldus de toelichting op de toekenning van de onderscheiding. Verder organiseert zij activiteiten in en om de kerk, zoals lezingen, exposities en concerten.

Van 1996 tot 2009 werkte zij als PR-medewerkster en bestuurslid voor de botanische tuin Domies Toen in Pieterburen.  Zij verzorgde de public-relations en organiseerde rondleidingen. Ook werkte zij mee aan het tot stand komen van het boekje over stinzenplanten “Borgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen”.  Sinds 2012 is Annette Broekhuizen voorzitter van de Stichting Behoud Molen De David in Warffum. De stichting is opgericht om de houtzaagmolen te restaureren en een definitieve plek te geven op het terrein van Openluchtmuseum Het Hoogeland. Op creatieve wijze heeft zij middelen en manieren gevonden om draagvlak te krijgen en daarmee voldoende fondsen te interesseren voor het project.

Cookieinstellingen