Landbouw en natuur gaan goed samen

Foto: Persbericht Provincie

Provincie Groningen zet in op ‘natuurinclusieve landbouw’

Om de verduurzaming van de landbouw te stimuleren wil de provincie Groningen concreet aan de slag met ‘natuurinclusieve landbouw’. Natuurinclusief produceren betekent dat de landbouw profiteert van de natuur, en andersom. Tijdens een bijeenkomst afgelopen donderdag in Garmerwolde werd door gedeputeerde Henk Staghouwer hiervoor het startsein gegeven. De provincie vindt het belangrijk om de krachten, de kennis en de initiatieven te bundelen. Met de betrokken partijen is dan ook afgesproken om in de komende maanden gezamenlijk te komen tot een ‘Groningse aanpak’.

Wat is natuurinclusieve landbouw?

Volgens professor Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, is natuurinclusieve landbouw een vorm van duurzame landbouw die de basis vormt voor een veerkrachtig voedselsysteem en daarvoor gebruik maakt van de natuur en biodiversiteit. Natuurinclusief produceren betekent ook een gezond economisch verdienmodel. Zonder gezond verdienmodel zal natuurinclusieve landbouw niet van de grond komen, aldus Erisman. Als voorbeeld noemt hij een gezonde bodem. Een gezond bodemleven draagt bij aan vitale en weerbare planten, waardoor er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Dit levert niet alleen winst op voor de boer, maar ook voor de natuur.

Gezamenlijk optrekken

“Het is van groot belang om op regionaal niveau tot maatregelen te komen die effect hebben. De biodiversiteit herstelt zich in natuurgebieden voorzichtig, maar in landbouwgebieden zien we dat die juist afneemt. Daar willen we gezamenlijk concreet wat aan gaan doen. Ik ben dan ook heel blij met de samenwerking waarmee we gisteren zijn gestart”, vindt gedeputeerde Staghouwer. De gepresenteerde voorstellen worden de komende maanden verder uitgewerkt. In het najaar komen partijen weer bij elkaar om afspraken te maken over een meerjarige aanpak.

Focus op landbouwpraktijk

Tijdens de bijeenkomst in Garmerwolde hebben betrokken organisaties gediscussieerd over een gezamenlijke aanpak voor natuurinclusieve landbouw in Groningen. Belangrijk uitgangspunt voor Groningen is dat de aanpak aansluit bij de landbouwpraktijk. Het Louis Bolk Instituut en de Werkgroep Grauwe Kiekendief hebben een voorstel gepresenteerd om met goede praktijkvoorbeelden, experimenten en nieuwe kennis te komen tot aantrekkelijke businessmodellen voor de landbouw. Hiervoor worden verschillende maatregelen verkend.

Effecten op landbouw en natuur meten

De Rijksuniversiteit Groningen presenteerde daarnaast een voorstel voor het oprichten van een bijzondere leerstoel Natuurinclusieve Landbouw. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het gefundeerd onderbouwen van de effecten van maatregelen op landbouw en natuur.

Cookieinstellingen