Samen sterk, laat Groningen niet zakken!

Foto: Auwert Postmus

Woensdag 19 april wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor alle gedupeerden in het hele aardbevingsgebied. De avond begint om 19.30 uur. De locatie is nog niet zeker en hangt af van het aantal aanmeldingen. Zowel De Molenberg in Delfzijl als MartiniPlaza in Groningen hebben ruimtes beschikbaar gesteld.

Iedereen kan zich aanmelden via het emailadres: [email protected] en wordt dan op de hoogte gehouden over de exacte locatie en het programma. Een van de initiatiefnemers is Annemarie Heite, zelf ook gedupeerde. “De afgelopen jaren heb ik met heel veel mensen gesproken. Wat me daarbij steeds weer opviel is dat het delen van je verhaal en het gevoel dat je er niet alleen voor staat, de mensen moed geeft om door te gaan” aldus Heite. Dat is dan ook een belangrijk uitgangspunt voor de avond: delen en verbinden.

Thema’s en doelen

“Donderdag 20 april as. zitten de maatschappelijke stuurgroepen een hele dag om tafel met de Nationaal Coördinator (NCG) Hans Alders, om een nieuw- en onafhankelijk schadeprotocol te bespreken” zegt Suzan Top van het Gasberaad Groningen. “Tijdens de bijeenkomst met gedupeerden op 19 april as. worden de uitgangspunten van dit protocol met de aanwezigen gedeeld. Iedereen krijgt zoveel mogelijk ruimte om hierop te reageren en ervaringen met de huidige schadeafhandeling te delen. Zo verzamelen we vanuit de Groningers zelf input die we direct meenemen naar de bijeenkomst met de NCG. Het nieuwe schadeprotocol kan immers alleen gaan werken vanuit een breed maatschappelijk draagvlak.”

Projecten voor- en door Groningers

“Daarbij kan iedereen ook aangeven waar ze behoefte aan hebben en waar nog niet in is voorzien,” zegt een van de mede-initiatiefnemers Hiltje Zwarberg uit Termuntenzijl. “Dat kan variëren van ‘open cafés’ in de provincie om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan, tot een kort geding met gedupeerden uit de buitengebieden. Wij halen het op en gaan er projectgroepen van maken.”

Kleinzoon Willen ‘beton’ Meiborg

De kleinzoon en naamgenoot van Willem ‘beton’ Meiborg, zal ook aanwezig zijn om de Groningers een hart onder de riem te steken. Zijn grootvader, een ingenieur uit Groningen, sprak al in de jaren ’60 zijn bezorgdheid uit over de gevolgen van de aardgaswinning voor Groningen: calamiteiten en een forse bodemdaling. Hij werd, net als Meent van der Sluis in de jaren ’80, weggezet als dorpsgek door de NAM.

Laat Groningen niet zakken!

Met de uitkomsten van de bijeenkomst wordt een platform op internet gemaakt: LaatGroningennietzakken.nl Hier kunnen gedupeerden ervaringen uitwisselen en op de hoogte blijven van alle projecten en actualiteiten rond de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Reacties