Overige clubs gemeente De Marne

Zeester won zaterdag bij Rood Zwart Baflo (2-3) terwijl Eenrum gelijkspeelde in en tegen Warffum. De overige drie clubs uit De Marne speelden ook, waarvan hieronder de verslagen.

DE SWEACH – FC LEO

FC LEO ging zaterdagmiddag op bezoek bij De Sweach. De Leensters, de laatste tijd goed op dreef, wilden zich graag even revancheren op de thuisnederlaag eind oktober 2016 tegen de ploeg uit Zwaagwesteinde. Toen werd het in een slappe wedstrijd 0-2 voor de Friezen, na 0-0 bij rust. Nu duurde het maar 4 minuten of de eerste goal  lag al in het net. Ernst Poppinga zette de thuisploeg op voorsprong. Tien minuten later bracht Frank Veenwijk de Leensters langszij, 1-1. Arthur Beugelink scoorde namens De Sweach in de 36ste minuut de 2-1, maar het was wederom Veenwijk die op slag van rust scoorde. Zo werd er met 2-2 gerust.

Na de thee was het Jorrit de Boer die zijn ploeg voor de derde keer op voorsprong zette en was het Robert Boek die halverwege de tweede helft de 4-2 maakte. De wedstrijd leek gespeeld, helemaal toen in de 81ste minuut Erik Ackerman de 5-2 op het scorebord deed doen verschijnen. Met het inbrengen van Rowan Rozema, terug van een schouderblessure, had trainer Gerke Kersaan nog gehoopt het tij te kunnen keren, maar de tijd bleek te kort om nog minimaal een punt uit het vuur te kunnen slepen. Rozema bleef steken op twee goals, hetgeen een eindstand van 5-4 betekende.

VVSV ’09 – HARKEMA OPEINDE

De uitwedstrijd tegen VVSV’09 heeft koploper Harkema-Opeinde weinig problemen opgeleverd. Na negentig minuten stond er een 1-8 score op het wedstrijdformulier. Een uitslag die het spelbeeld goed weergaf. Hoewel concurrent GSVV zoals verwacht ook gewoon won, komt het uiteindelijke doel – het kampioenschap – iedere week een stapje dichter bij voor de mannen van trainer Willem Schokker.

De wedstrijd begon voor de thuisploeg zeer onfortuinlijk. Al in de eerste minuut verdraaide Martin Meijer zijn knie. De blessure was dermate ernstig dat de ambulance er aan te pas moest komen. Bijna een half uur zou het duel stil liggen. Toen de wedstrijd eindelijk werd hervat, kregen de toeschouwers een tweestrijd voorgeschoteld waarin Harkema-Opeinde oppermachtig was. Mogelijk aangeslagen door het uitvallen van hun ploegmakker, liep VVSV eigenlijk alleen maar achter de bezoekers aan. In de tiende minuut brak De Heide in overtal uit. Wilbert Huitema werd ingespeeld door Hille Postma. Huitema leek op zoek naar een combinatie maar toen hij zag dat de Ulrumer defensie hem enkele meters ruimte gunde, besloot hij uit te halen. Het schot verdween strak in de hoek: 0-1. Het doelpunt bewees hoe belangrijk een vroege treffer doorgaans is. Eigenlijk speelde Harkema toen al een gewonnen wedstrijd. Na 22 minuten was de koploper niet gelukkig toen Fokko Spinder vanuit een hoekschop rechtstreeks de paal raakte, en broertje Gerard nadat de bal opnieuw werd ingebracht zijn poging van de lijn gehaald zag worden. Hoewel het veld door de vele regen er niet beter op werd, hield de Harkemaster druk aan. In de 34e minuut leidde dit tot de 0-2. Een onderschepte dieptepass kwam voor de voeten van Wilbert Huitema. Die bedacht zich geen moment en vuurde op het doel. Strak verdween de droge knal van Huitema naast de verbouwereerde VVSV-goalie in het net.

Gerard Spinder werd halverwege gewisseld voor Dennis Postma. Dat Postma er op gebrand was een goede indruk achter te laten, bewees hij een minuut na de pauze. Een afgeslagen voorzet van Jouke Spoelstra werd door Postma in de lucht gecontroleerd en met een volley op doel geknald. Prachtig zeilde het leder het vijandelijke doel binnen. De wedstrijd was gespeeld, al deed zich in de 51ste minuut een unieke situatie voor. Na 937 minuten kreeg Harkema-goalie André de Graaf weer een tegentreffer te verwerken. Hij was zelf debet aan dit doelpunt. De anders zo betrouwbare doelman verkeek zich op een voorzet. Vanuit de scrimmage die ontstond, frommelde Harm Klaver de bal over de doellijn. Mocht deze treffer de thuisploeg enige hoop hebben gegeven, dan was deze zes minuten later alweer de grond ingeboord door Hilbrand Benedictus. Het was Willem Spoelstra die de bal ter hoogte van de middellijn met een sliding binnen de lijnen hield. Met deze actie lanceerde hij direct Sjirk Bruining. Cultvoetballer Bruining behield goed overzicht en speelde de bal naar Benedictus. Die kapte zich vrij en schoot in de lange hoek raak: 1-4. Nadat Hille Postma en Wilbert Huitema vlak hierna prima kansen op een vijfde treffer lieten liggen, was het na een uur wel prijs. Fokko Spinder bracht de bal laag in. De inlopende Wilbert Huitema voltooide zijn hattrick en schoot bij de eerste paal uitstekend raak. Wonderwel bleef de 1-5 score bijna een kwartier in stand. Hilbrand Benedictus en Sjirk Bruining hadden beide tot twee keer toe uitstekende kansen de marge op vijf te brengen, maar faalden in de afwerking. Aan de andere kant van het veld raakte Rick Meijer de paal na een slordigheid in de Harkemaster achterhoede. Toen de klok op 75 minuten stond, ging de doelpuntenkraan weer open. Fokko Spinder speelde Dennis Postma in. Die produceerde een snoeihard schot, dat via een VVSV-verdediger doel trof. Vlak hierna was er weer een knal van Postma, die door keeper Valkema maar half verwerkt werd. Vanuit de rebound belandde de bal bij Sjirk Bruining. Die wachtte veel te lang met uithalen en zag zijn schot geblokt worden. Toch liet de 1-7 niet lang op zich wachten. Fokko Spinder baande zich een weg door de verdediging en spurtte richting goal. Spinder gunde het doelpunt aan Hille Postma, die de bal slechts in het lege doel hoefde te schuiven. Het slotakkoord kwam op naam van Wilbert Huitema. Vanaf een meter of vijftien knikte Huitema een hoekschop van Hille Postma in de verre hoek. Hoewel arbiter Sietzema te vroeg affloot, waren er na de vierde treffer van Huitema nog genoeg kansen op meer doelpunten, maar de dubbele cijfers bleven de gastheren bespaard.

Verslag: Harkema Opeinde

VV KLOOSTERBUREN – GROEN GEEL

Kloosterburen nam in de wedstrijd tegen Groen Geel  na ongeveer een half uur spelen de leiding. Op aangeven van Serge Martini, was het Joost Gerdez die zich vrij kapte en met een drioge schuiver in de korte hoek de Groninger doelman verschalkte.

Tien minuten na rust was het 2-0 door Jasper Wiersum, die het eindstation was van een goed  lopende aanval over veel schijven. De assist kwam van Bart Kornhorn. Laatstgenoemde maakte 10 minuten later zelf aan alle onzekerheid een einde. Hij was attent bij een lastige terugspeelbal voor de keeper van Groen Geel en zorgde voor de 3-0 op het scorebord.

Kloosterburen-trainer Pieter Oosterhuis was zeer tevreden na afloop: ” Vandaag hebben we voetbal gezien waar we de laatste weken veelvuldig mee bezig zijn op training. Voetballend gezien waren we dan ook de bovenliggende partij. Vanuit een gesloten verdediging, die vandaag stond als een huis, hebben we geen kans weggegeven. Alle complimenten voor de gelegenheidsverdediging die 90 minuten lang gedisciplineerd en geconcentreerd heeft gespeeld en hiermee de basis heeft gelegd voor deze fraaie overwinning.”

“Verder zijn we vanuit de combinatie veelvuldig voor de goal van Groen Geel gekomen. Met schoten op paal en lat en een aantal reddingen van de keeper stond de 3-0 dan ook in schril contrast met de veldverhouding. Met iets meer geluk win je hier met 5 of 6 nul. Maar goed ik ben blij met deze 3 punten en de manier waarop deze tot stand gekomen is. Dit is een goede basis voor de komende wedstrijden, waarin we nog een aantal leuke affiches hebben staan”, aldus de Oosterhuis.