Hoge boete voor loslopende honden Lauwersmeergebied

Foto: De MarneNieuws

Meer controle op loslopende honden Lauwersmeergebied

Er komen meer controles op loslopende honden in het Lauwersmeergebied.  Dat hebben Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de politie met de toezichthouders van de provincie Groningen afgesproken na afgelopen weekeind.

Afgelopen zondag 19 maart organiseerden zij een  gezamenlijke handhavingsactie rond het Lauwersmeer.  Er werden drie bekeuringen uitgedeeld aan baasjes die hun hond niet aan de riem hadden of in een gebied liepen met de hond waar dat niet mocht. De boete voor zo’n overtreding bedraagt 90 euro.

Loslopende honden in kwetsbare natuurgebieden zorgen voor verstoring van reeën, konijnen, hazen, hagedissen en broedende vogels. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Het is dan voor jagende vogels en andere dieren eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven.

In het voorjaar is de broedtijd de meest kwetsbare periode. Dan is het nog belangrijker om honden aan de lijn te houden. Dat gebeurt niet altijd. Boswachters vinden nog steeds aangevallen reeën in natuurgebieden. Veel reeën overleven een aanval van een hond niet.

In het Lauwersmeergebied staat op de toegangsborden  vermeld waar je wel en niet mag komen met een (aangelijnde) hond.

Cookieinstellingen