Gehavend FC LEO pakt punt tegen RWF

Het tegen degradatie strijdende FC LEO sprokkelde er zaterdag weer een puntje bij. In Leens werd het hooggeplaatste RWF in een spannende wedSTRIJD op 0-0 gehouden.

De Leensters deden zich daarmee, gezien de eerste helft, aanzienlijk te kort. Het team van coach Gerke Kersaan kreeg een aantal goede mogelijkheden, maar met name de anders makkelijk scorende Frank Veenwijk zat het deze middag niet echt mee.

Nadat RWF het eerste kwartier het betere van het spel had en een aantal keren gevaarlijk was geweest, was het de thuisploeg dat meer strijd in het spel gooide en meer duels ging winnen. Met name het ‘aanpakken’ van Jelmer Donker, spelmaker bij de gasten, had succes. De 19-jarige Fries was na een paar stevige overtredingen aanzienlijk minder nadrukkelijk aanwezig, wat direct aan het spel van de gasten te zien was. FC LEO ging in de achterste linie minder risico’s nemen en sneller de lange bal hanteren richting de balvaste Frank Veenwijk, om vandaaruit verder te spelen. Het was een keuze die goed uitpakte. Met name de hoog ingebrachte voorzetten van Rik Schuttenbeld, Rainier Bakker en Marco Rietema bleken gevaarlijk. De eerste kans van de Leensters was voor Hans Hofman. De onvermoeibare motor op het middenveld en beste man bij de Leensters profiteerde bijna van een misverstand tussen RWF-back Cornelis Veenema en doelman Jacob-Jan Weening.

Hans Hofman (38) ijzersterk

Halverwege de eerste helft liet Rainier Bakker een prachtige voorzet van z’n voet vertrekken en was het Veenwijk die van dichtbij op de paal kopte. Vijf minuten later kreeg de spits een herkansing uit een voorzet van Marco Rietema, maar nu werd het een zwak kopballetje in de handen van RWF-doelman Weening. De geblesseerde Rowan Rozema moet zich langs de kant hebben staan opvreten; voor hem zijn dit ballen die in 90% van de gevallen tot een doelpunt worden gepromoveerd.

In de 33ste minuut probeerde Rik Schuttenbeld het van afstand, maar was het de Friese sluitpost die de bal uit de bovenhoek ranselde.

Hierna luwde de ‘Leenster storm’ en was het RWF dat zich weer een beetje onder de druk uit kon spelen en nog een paar kansen kreeg. Zo was het  Jacob Veenema die over links doorkwam, maar te lang wachtte met schieten, waardoor Coen Smit op het laatste moment redding kon brengen.

Coen Smit (r) zal redding brengen

Kort daarvoor had Erik-Jan van Wijk namens de gasten al een mogelijk om zeep geholpen. Zo werd er met 0-0 gerust

Kort na rust leken de gasten uit Frieschepalen op voorsprong te komen. De Leenster verdediging kon de bal moeilijk wegwerken, waarop Haaye Postma ineens uithaalde. De bal viel zomaar voor de voeten van Jelmer Donker, die van dichtbij scoorde. Hij deed dit echter in buitenspelpositie, waardoor het feestje niet doorging.

Kort hierna kregen de gasten nog twee goede mogelijkheden, maar een kopbal van Sake van der Meulen uit een voorzet van Henk Helmus was te zwak en wachtte Erik-Jan van Wijk weer eens te lang om  de trekker over te halen toen hij geheel vrijstaand werd ingespeeld door Jelmer Donker en Jeroen Batema namens FC LEO kon ruimen.

Het tempo van de wedstrijd ging omhoog, de overtredingen namen toe en het spel golfde op en neer. Zo kreeg de thuisploeg in de na een kleine kwartier in de tweede helft een vrije  bal te nemen aan de rechterkant. Marco Rietema wist Frank Veenwijk te vinden, maar nu ging de kopbal net over. Aan de andere kant was het twee minuten later dan weer Erik-Jan van Wijk die een dot van een kans kreeg. De prima voorzet van Jelmer Donker werd door de spit nu ineens op de pantoffel genomen, maar verdween van dichtbij in het zijnet.

Beide ploegen bleven alles geven voor de overwinning, wat het publiek zeer waardeerde. De wedstrijd kon beide kanten op en duidelijk was dat wie het eerst zou scoren ook deze vermakelijke pot zou gaan winnen. Het doelpunt zou dan waarschijnlijk uit een standaardsituatie moeten komen, want de ene overtreding volgde de andere op.

Rainier Bakker (l) zal geel ontvangen na ‘lekker’ ingrijpen

Zo was RWF in de 68ste minuut weer dichtbij een treffer. Een indraaiende vrije bal van Henk Helmus werd door alles en iedereen gemist en verdween tot grote opluchting van FC LEO-sluitpost Gert Klaas Zijlstra, hij verving de afwezige Marco Wichers, maar net naast het doel.

Hierna kreeg invaller Anko Bijlsma een behoorlijke kans op de 0-1, toen hij de diepte werd ingestuurd, maar ook zijn inzet ging niet tussen de palen.

De laatste grote kans was dan nog voor FC LEO. Uit een vrijebal van Rik Schuttenbeld was het Frank Veenwijk die boven iedereen uittorende en met het hoofd leek te gaan scoren. Het was echter Cornelis Veenema die de bal voor de doellijn wist weg te werken en zijn ploeg voor een nederlaag behoedde.

Zo liep de wedstrijd naar het einde en na 93 minuten vond de prima leidende scheidsrechter Hofman het wel goed, ploften een aantal spelers doodmoe op de grasmat en was de eindstand zoals we waren begonnen, 0-0.