Ex-wethouder levert beste idee voor nieuwe gemeente

Foto: Berto Merx

Egbert Zwart, voormalig wethouder in Bedum, is de winnaar van de prijsvraag voor het beste idee voor de nieuwe gemeente op het Hogeland. Volgens Zwart moet de nieuwe gemeente geschikt gemaakt worden voor het bouwen van ‘tiny houses’.

Gisteren werd in Zuidwolde de afsluitende bijeenkomst gehouden van een reeks waarin de inwoners van de fusiegemeenten De Marne, Winsum, Bedum en Eemsmond ideeën, dromen, opvattingen konden aandragen om de nieuwe gemeente net iets méér dan een nieuwe bestuurlijk-administratieve kolos te laten worden. Er werden 26 ideeën ingeleverd – dromen, heet dat in het jargon van de organisatie – waar een jury er drie uit gekozen heeft aan de hand van drie criteria. Ten eerste zou zo’n droom voor de gehele nieuwe gemeente van nut moeten zijn; het droom-idee zou, ten tweede, ‘verbinden moeten zijn.’ En het zou de nieuwe gemeente als vernieuwend, innovatief  op de kaart moeten zetten. De 250 aanwezigen mochten gisteren stemmen op de voordracht van de jury. Naast het idee van de tiny houses, ging het ook om een veerdienst tussen Lauwersoog-Noordpolderzijl-Eemshaven.

Het derde idee dat ter stemming voorlag beoogde een drastische verbetering van voorzieningen aan de noordkant van het Hogeland voor toeristische scheepvaart.

Het idee van Zwart is super-hip en sluit aan bij talloze publicaties over projecten in het hele land om tot kleine, handzame, verplaatsbare woningen te komen.

Deze ‘tiny houses’ zijn in de grote steden hipster projecten die in de woningbouw een oplossing moeten bieden voor mensen die niet meteen een zware hypotheek voor hun onderkomen willen afsluiten, die geen behoefte hebben aan overbodige woonruimte. Ook het energie-zuinig wonen speelt een rol in het ‘tiny house’.

Egbert Zwart: ‘Een tijdje geleden waren we met wat PvdA-leden uit de vier gemeenten bij elkaar om een serie onderwerpen te bespreken over wat er zoal zou moeten gebeuren met de nieuwe gemeente. Daar zat tiny houses ook bij. Daarna kwam ik in Bedum in zo’n inloopbijeenkomst terecht en daar kon je dromen aandragen. Ik heb tiny houses ingeleverd, en ook het idee om een gemeentelijke starterslening in te voeren voor energiebesparing. Ik had nog een idee ingeleverd, maar ik weet niet wat dat was,’ zegt de voormalige PvdA-wethouder. ‘Zelf had ik verwacht dat het idee van de starterslening hoger zou scoren dan tiny houses. Bedum is heel geschikt om deze huizen neer te zetten. Dit type huis zal een heel grote ontwikkeling door maken. Ze zijn heel mooi voor een- en tweepersoons huishoudens, voor ouderen, maar ook voor vluchtelingen. En het is goedkoop bouwen. Ik zal er wel op letten dat dit plan ook wordt uitgevoerd.‘

Het tiny houses idee wordt opgenomen in het visie-document  over de herindeling dat de vier gemeenteraden op 18 mei op tafel krijgen.

 

Tekst + foto’s: Berto Merx

Reacties