Oud bomenras in Struunspeultoen Zuurdijk

Foto: Berto Merx

Boomplantdag in Zuurdijk, twee bomen om te beginnen, voor de Struunspeultoen, de oude speeltuin omgebouwd tot wilde tuin. Boomplantdag is niet zo uniek. Het is een initiatief van prof. Houtzagers (sic!)die in de jaren vijftig de jeugd het belang van bomen wilde bijbrengen.

De hoogleraar bosbouw maakte daar een nationale stichting van. Tamelijk uniek is de appelboom die in Zuurdijk werd geplant, een Keesappel. Eigenlijk is het een Schutters Reinette waarvan de laatste exemplaren die op de Allersmaborg in Ezinge groeiden, van de ondergang werden gered.

Burgervader Koos Wiersma liet de enkele jongeren goed hun werk doen, voor de kuil van de eerste boom voor het wilde parkje in Zuurdijk. Het planten van de twee bomen was gisteren het startsein voor het betere handwerk; er moeten nog heel wat bomen en heesters geplant worden. Hiervoor zal dorpsbelangen de komende weken de bewoners van het dorp mobiliseren.

‘Bomen Kees’, Kees Overdevest, bekend van zijn bomenworkshops op de lagere scholen, bekeek de kwaliteit van het plantwerk en beoordeelde dat als heel goed.

Vervolgens hebben jong en oud nog heel veel heesters geplant en is in het dorpsbos de verdwenen notenboom vervangen.

 

Verslag en filmpje: Berto Merx

Reacties