Bedankt, u kunt gratis compost ophalen op de Compostdag

Foto: Publiek domein

Tijdens de landelijke Compostdag op 25 maart 2017 willen Afvalbeheer Noord-Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum de inwoners bedanken voor het gescheiden houden van gft-afval: een bedankje in de vorm van keurcompost. Op de Compostdag kunt u tussen 9.00 en 12.00 uur gratis keurcompost in zakken van 40 ltr. halen bij Afvalbeheer Noord-Groningen aan de Westerhornseweg 22 in Usquert. Voor deze zakken geldt een maximum van 10 stuks per klant. Wilt u ook voor een ander compost meenemen, dan zal diegene met u mee moeten komen. Voorgaande jaren werd hiermee soepeler omgegaan, maar helaas hebben we diverse signalen ontvangen dat er van ons vertrouwen misbruik is gemaakt. Wees er op tijd bij, want op = op!

Zelf composteren

Heeft u te veel gft- en groenafval voor uw groene container of wilt u al uw groenafval zelf composteren? Op de milieustraat van Afvalbeheer Noord-Groningen kunt u het hele jaar terecht om een compostvat aan te schaffen. U betaalt daarvoor ongeveer de helft van de normale prijs, te weten € 15.=; uw gemeente betaalt de rest.

Milieustraat gesloten tijdens Compostdag

De milieustraat is gesloten op de Compostdag, dus het is dan niet mogelijk afval te brengen. Dit kan elke werkdag van 8.00 tot 16.00 uur en de eerste zaterdag van de maand van 8.00 tot 12.00 uur. Kijk op de website www.afvalbeheernoordgroningen.nl voor meer informatie.

Gescheiden inzamelen loont!

De gescheiden inzameling van Groente-, Fruit- en Tuinafval (gft) en grof groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Net zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Bovendien leidt het apart inzamelen van gft- en groenafval tot de meest duurzame manier van verwerking.

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 volle vrachtwagencombinaties. Via gemeenten en milieustraten tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op. Dit wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw, maar ook door particulieren in sier- en moestuinen en daarnaast als een van de grondstoffen bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Reacties