Incidenten ontsieren mooie Ronde van Groningen

Tijmen Eising is de winnaar van de 39e Ronde van Groningen. De 25-jarige Emmenaar won in de eindsprint voor Wim Kleiman (2) en Rick Ottema (3).

Het peloton had te kampen met een stevige wind, waardoor het vaak in stukken brak. In de finale kon een kopgroep van vijf een achtervolgend vijftal en een verbrokkeld peloton voorblijven. In Uithuizen drukte Eising zijn voorwiel dus als eerste over de meet.

De Kolibri van Warfhuizen

Peter Merx, de Kolibri van Warfhuizen, maakte in de Ronde van Groningen zijn comeback in het peloton met de 28e plaats in de uitslag. ‘Zeer tevreden, na 2,5 jaar geen wedstrijden te hebben gereden,’ zegt hij na het douchen.

Het was kraken en breken in de 39e aflevering van de ronde door Het Hogeland. Het eerste uur koers leverde verschillende groepen renners op die met pijn de beulsweg langs de zeedijk van Hornhuizen naar Lauwersoog overleefden.

Langs de dijk naar Lauwersoog

Merx zat in de tweede groep die vanaf de kazerne in de polder de achtervolging inzette.

Dat groepje vond aansluiting op de Trekweg vanaf Leens zodat op 60 kilometer koers een peloton van 70 renners richting Aduard draaide.

In de finale  van de wedstrijd wisten tien renners los te komen waarvan er vijf in de slotfase op de meet de sprint afmaakten.

Peter Merx blikt terug: ‘Het terug komen in de eerste groep vanaf de kazerne van Zoutkamp, was mooi werk. In de finale ben ik wat gehinderd door allerlei incidenten. Dat is nou eenmaal zo, dat is de koers. De Ster van Zwolle twee weken geleden had ik als testwedstrijd gereden. Daar werd ik 68e. Ik heb vandaag een mooie wedstrijd gereden, na 2,5 jaar vanwege mijn studie niet meer op dit niveau gekoerst te hebben.’

Incidenten

Het was een mooie koers, deze 39e editie van de Ronde van Groningen, maar helaas ontsiert door nare incidenten. Bij Saaksum negeerde een automobilist de aanwijzing van de verkeersregelaars. Het resultaat viel nog mee: mooie schrammen op de sportieve witte wagen. Bij Kantens negeerde  een automobiliste, die geen zin had om te stoppen, de politiewagen en reed er een spiegel vanaf en scheurde rechtdoor op het peloton af totdat ze door een ploegleiderswagen werd geblokkeerd. Na enige discussie werden er klappen uitgedeeld. De groep in de achtervolging werd door dit incident in de finale ernstig benadeeld.

Reacties