CDA grootste partij in De Marne, PvdA gevild

Foto: De MarneNieuws

Met het bij elkaar vegen van 1105 stemmen gisteren is het CDA de grootste partij  in De Marne geworden. De  partij haalde bijna 400 stemmen meer dan de vorige verkiezing voor de Tweede Kamer in 2012.

Sterke stijgers in de Marne zijn PVV die met 831 stemmen de aanhang bijna verdubbelde, GroenLinks dat van 190 stemmen opliep naar 574, de SP die steeg van 751 naar 902 stemmers en de Partij voor de Dieren die van 159 stemmen uitliep naar 269. Ook opvallend is de winst van D66 dat steeg van 281 naar 456 rode stippen op het stembiljet. De ChristenUnie boekte een mooi resultaat met 521 stemmen, 51 meer dan vorige keer.

Aan de kant van de verliezers staat de VVD met een terugloop van de aanhang van 1095 naar 861. Voor de PvdA is het verwachte desastreuze resultaat inderdaad uitgekomen. De partij ging van 1939 stemmen van 542. Met name in de traditionele PvdA bolwerken zoals Eenrum, Kloosterburen, Kruisweg, Zoutkamp, Ulrum kwamen de electorale klappen hard aan.

De kleinste partijen bleven wat ze waren: klein. De SGP boekte 20 stemmen winst, 50 Plus verdubbelde de aanhang door 172 biljetten binnen te halen. De Forum-beweging van Thierry Baudet haalde overal wel wat stemmen, met 97 als eindresultaat. De rest op het stembiljet zo breed als een kussensloop XXL haalde slecht enkele stemmen, of helemaal nul zoals de lijst van Sylvana Simons.

Deze cijfers van gisternacht half twaalf, passen wel in de landelijke trend. De VVD wist de malheur in de hand te houden; het CDA herstelde zich sterk na de klap van 2012. De PVV nestelde zich met name in plaatsen als Ulrum, Zoutkamp, Leens en Eenrum. Op het spectrum van de linkse partijen zien we de verschuiving naar de libertaire partijen D66, GroenLinks en de partij van Marianne Thieme.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen