Scholieren naar de stembus

De PVV 53 zetels, GroenLinks 20, het CDA 19, de PvdA 7 blauwe stoelen, D66 16, VVD 11 en de SP 9, als de verkiezingen op Het Hogeland College in Wehe-den Hoorn maandagmiddag werkelijkheid zouden zijn. Opmerkelijk: de Piratenpartij haalt er 3 stuks blauw-pluche. 

Het was gezellig politiek gedoe in de school aan de Mernaweg. Docente maatschappijleer Irma Boer en plaatselijk GroenLinks bestuurder Brenda Bartelink hadden een reeks politici in huis gehaald die een soort speed-date met de klassen hadden en daarna in een forum in de kantine op de slachtbank werden gelegd. Altijd leuk, jongeren en politici. Heldere en duidelijke standpunten innemende jongeren, met maizena gebonden woorden van politici, zo wil het vooroordeel. Inhoudelijk hoort iemand die de debatten op de tv gevolgd heeft, niet zoveel nieuws, maar dat hoeft ook niet.

Het is in het kader van het vak maatschappijleer en dan worden de leerlingen geconfronteerd met echte vertegenwoordigers van de politieke klasse, en daarna daadwerkelijk stemmen. Globaal kun je stellen dat de partijen toch de stevige mannen en vrouwen uit de provincie hadden gestuurd. Anne Kuik, voormalig raadslid Groningen-Stad, nu als nummer elf op de landelijke CDA-lijst op volle toeren in Het Hogeland, deed ook Wehe aan. De plaatselijke kopstukken gaven acte de présence: de wethouders Kor Berghuis (CDA) en Marriëtte de Visser (PvdA) zagen we. De raadsleden Hans van der Heide (PvdA) en Jannie Vogel (ChristenUnie) zagen we er. Raadslid Mädi Cleerdin zat in het forum, dat wel weer.

Het is bekend dat jongeren bij dergelijk schoolverkiezingen totaal anders, radicaler links en rechts stemmen.  Aan de uitslag moet men navenant belang hechten. Zeer sympathiek is het dat de ‘Stichting Pro Demos, huis voor de democratie en rechtsstaat’ op de achtergrond deze schoolverkiezingen stimuleert en zeker ook is het een goede invulling van het maatschappijleer. 

De arme leden van het stembureau hadden de ondankbare klus om op het podium in de kantine de stemmen te moeten tellen. Met een kartonnen doos als stembus, het rumoer uit de zaal, was het nog heel wat om de 147 stembiljetten stuk voor stuk te bekijken. En de uitslag te berekenen. 

 

Tekst en foto’s: Berto Merx

Reacties