Mogelijk Ploeg Huis in oude school Wehe-den Hoorn

Foto: Berto Merx

Als de ambities waar worden gemaakt, krijgt Wehe-den Hoorn een Ploeg Huis in de voormalige katholieke lagere school aan de Mernaweg.

De gemeente de Marne en de Stichting Herstel Erfgoed de Marne stropen de mouwen op om het monumentale pand naast de kerk in Wehe een nieuwe bestemming te geven: een centrum voor kunst van de Ploegbeweging die in de jaren twintig van de vorige eeuw het kunstzinnig leven in Groningen onrustig maakte.  In 2018 wordt een jaar lang herdacht dat deze beweging honderd jaar geleden werd opgericht door bekende schilders als George Martens, Jan Alting, Johan Dijkstra en de in Leens geboren graficus Hendrik Werkman.

De Stichting Herstel Erfgoed heeft drie jaar  geleden het pand wind- en regendicht gemaakt. Dit om verdere schade aan het gebouw te voorkomen. Het gemeentebestuur ondersteunt het streven om tot een Ploeg Huis te komen.

Bart van der Grinten, secretaris van de Stichting Herstel Erfgoed  de Marne zegt desgevraagd: ‘Met het wind – en regendicht maken hebben we tijd gekocht om aan een nieuwe bestemming van het gebouw te werken. We zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is het pand te herstellen, een museum centrum in te richten en te bezien of de exploitatie van  het Ploeg Huis mogelijk is. Over drie, vier maanden moet dat onderzoek afgrond zijn.’

Tekst en foto’s: Berto Merx

Reacties