Aannemer in startblokken voor renovatie Lucht Wacht Toren Warfhuizen

Foto: Berto Merx

Zodra het weer het toelaat begint aannemer Brands uit Groningen met de renovatie van de lucht wacht toren in Warfhuizen. 

Het hek staat er al om heen, het reclamebord van Brands hangt er al. Het wachten is op beter weer en dan wordt de toren aan de Warfhuisterweg onderhanden genomen. LWT701 was één van 183 uitkijkposten die in de Koude Oorlog Russische vliegtuigen die onder de radar zouden vliegen, moest spotten. Handmatig, met de verrekijker. Er bestaan nog maar enkele exemplaren van. Het is aan de Feerwerder onderzoeker Pek van Andel te danken dat deze toren er nog staat. Hij kocht hem jaren geleden met het stuk grond er om heen voor één gulden. En liet de toren staan in afwachting van goede plannen. Stichting het Groninger Landschap kocht de toren en gaat hem opknappen zodat de toren een toeristische functie krijgt: een uitkijktoren op het Hogeland. 

Hugo Dokter, hoofd erfgoed van het Groninger Landschap laat weten: ‘Het geheel, ook de grond er omheen, wordt ingericht in de stijl van de jaren vijftig zodat de toren erbij staat zoals in de tijd waarin hij functioneerde. Het project moet eind van de zomer afgerond zijn.’ De renovatie is begroot op 200 duizend euro.

 

Foto’s en tekst: Berto Merx

Reacties