Burgemeester Wiersma verrast Burdy

De pers was zaterdagochtend massaal uitgerukt naar de Doctor Schonfeldstraat in Ulrum. Reden was de komst van burgemeester Koos Wiersma van De Marne, die hoogstpersoonlijk Burdy kwam feliciteren met z’n 25-jarig jubileum als zanger en promotor van het mooie ‘Marneland’, het Noorden, de visserij en het Lauwersmeer.

Burdy, in het dagelijks leven Bert Schaap, schrok toch wel een beetje van de belangstelling. Zwager Jacob en vrouw Petra, die op visite waren, genoten van de invasie van de pers. Wilma, sinds mensenheugenis Bert’s vrouw, manager, steun en toeverlaat sprong direct overeind en regelde dat ieder z’n plekje kreeg. Niet nadat Bert met burgemeester Wiersma had geposeerd voor de camera’s.

Naast het bloemetje kreeg Bert van de burgervader een bijzonder cadeau. Als promotor van Groningen, die met z’n liedjes (hoofdzakelijk in het Gronings) vele mensen blij maakt, ontbrak het nog aan ding: de Groningse vlag. Nadat Burdy burgemeester Wiersma ook van cadeautjes (DVD en een pen met usb-stick, met daarop alle nummers, veel foto’s, biografie, etc etc.) had voorzien, moest eerst de vlag in de mast. Maar goed dat Wiersma dit werk vaker heeft gedaan…….(zie filmpje).

Nadat de vlag in top hing te wapperen, ging het gezelschap naar binnen, waar de ‘in Groningen wereldberoemde zanger’ mes  in de taart zette. De bakker die de taart had gemaakt, is blijkbaar iets minder bekend met de zanger, gezien de tekst Birdy 25 Jaar. ’n Beetje jammer, maar de taart smaakte er niet minder om.

Terwijl Burdy de enige Friese verslaggever, zonder voorkennis, z’n hele levensverhaal in ABN moet vertellen, zit de rest van de pers aan de koffie/thee met gebak.

De telefoon gaat. Bert Mulder van RTV Noord moet zich verontschuldigen. Hij zit met z’n programma ‘Expeditie Grunn’ in de buurt van Winschoten en kan niet langskomen. Wel heeft hij 2 minuten om even bij te kletsen met de zanger en……….Koos Wiersma (zie filmpje).

Hierna gaat Burdy verder met de Friese pers, die hij nogmaals vertelt dat de naam Burdy bedacht is door vriend Anne, nadat z’n eerste tape (cassettebandje) een feit was: “Burdy’s first tape”.

Nog een paar leuke weetjes:

Mooiste clip: Op de ZK 47, waar zoon Maikel aan boord werkt.

Vader van: zoon Maikel en dochter Mandy. En opa van lutje Bert !!

Trots: Burdy werd ooit vergeleken met Robbie Williams. Niet qua zang, niet qua uiterlijk, niet qua tattoos, maar als entertainer. En dat is natuurlijk een groot compliment. Hij wordt dan ook niet voor niets ‘Het Feesbeest oet Grunnen’ genoemd.

Wil je Het Feestbeest oet Grunnen live aan het werk zien, kom dan zaterdag 11 februari a.s. naar De Pompstee in Roden. Maak het mee: het 25-jarig jubleumconcert van Burdy. Be there !!!

 

Foto’s: Auwert Postmus

Tekst en filmpjes: Ard Torrenga

 

 

 

 

Reacties