Spiritualiteit in Zoutkamp

Een spirituele markt in het voormalig hervormde kerkje in Zoutkamp. Overtuigd van het feit dat er meer is tussen Hemel en Aarde betreed ik zaterdag het kerkje, waar de geest van eeuwen lang geloof in Christus nog steeds niet verdwenen is.

Onder aan het balkon (doxaal) met het orgel, herinnert een plaquette ons er aan: Looft den Heer, ‘Laudate Dominum,’de eerste zin van Psalm 117.

Loof de Heer, elke dag voor al het goede dat je in de schepping ten deel valt. En lofprijs Hem ook voor steun en kracht voor alles wat je aan tegenslagen ondervindt. Zo, de knop is omgezet, op de stand bevindelijkheid.

Anke Lameijer die de spirituele markt met Alma Wester organiseert, legt me uit hoe deze markt er gekomen is: ‘Ik heb twee keer bij mij thuis een bijeenkomst gehouden met een medium. Daar kwamen 10 mensen op af. We dachten toen, we gaan een stapje verder. In deze hoek zit niks voor spiritualiteit en er zijn hier in de omgeving van Zoutkamp wel genoeg gevoelige mensen.’

Het is er gezellig, knus druk. Elsbeth Bruin geeft voetreflexmassage tegen de bijwerking van therapieën bij kanker. Alma Westers geeft healing om verstoord aura in balans te brengen. Ook geeft ze emotioneel lichaamswerk om klachten aan te pakken als overspanning, angst, onrust, hoogsensitiviteit, onverklaarbare lichamelijke klachten. Jan Slagter kan ‘contact maken met je Ziel of hoger Bewustzijn.’ En door deze verbinding kan hij jouw innerlijke houding ervaren en voelen waar de energiestroom in je lichaam stagneert.’ En daar wat aan doen, natuurlijk.

Ik besluit bij Sandra Doosje aan te schuiven voor een sessie Siberisch stenenorakel. Voor ons ligt een bord met een grote cirkel. Aan de buitenste rand, gelijk verdeeld, de afbeeldingen van vier huisjes: het verleden, het heden, de nabije toekomst en de verre toekomst. In het midden een kleinere cirkel, de cirkel van de ziel, met een aantal symbooltjes. Ik gooi wat steentjes over het bord. Sandra: ‘Aan de manier van gooien zie ik intuïtief dat je een doener bent, direct, open maar dat je moet opletten dat je niet over mensen heen walst, mensen over het hoofd ziet.’ Eén steentje is op het huisje toekomst gevallen en een ander op de duif die in de cirkel van de ziel staat. Sandra: ‘Ik lees in de stenen dat er iets nieuws komt….’Ik vraag of het iets met mijn ploegleiderschap in het wielrennen heeft te maken? Er komt iets geweldig nieuws aan, houdt ze me voor. Ze legt me uit dat ik harder kan zijn dan ik van mezelf denk. Een ander steentje wijst erop dat in de sfeer van relaties dicht bij mij in de nabije toekomst wat moois gaat gebeuren. Ze houdt me voor dat ik ook ‘een grote schat’ in mijn ziel heb. ‘Je  bent heel kwetsbaar, zegt ze,  ‘en als je zelf wilt zou je dat meer naar voren kunnen laten komen. Je kwetsbaarheid is ook je kracht, als je dat maar herkent.’

Ik vertel natuurlijk niet alle details die de sjamaniste me toevertrouwde. Read my lips, er gaat wat moois gebeuren. Vervolgens schuif ik bij de broers Joost en Chiel Giesen aan. Zij zijn opgegroeid met het sturen van energiestromen en die energie focussen met de handen, aan reiki verwant. Zij zijn net hun bedrijfje begonnen, ze treden voor de eerste keer naar buiten, hier in Zoutkamp.

Met organisator Anke Lameijer heb ik het over de relatie met de kerkelijke spiritualiteit. Anke: ‘Ik ben zelf heel kerkelijk. Mijn eigen kerk heeft weldegelijk spiritualiteit. Je hoeft echter niet kerkelijk te zijn om spiritueel geraakt te worden. Deze markt is out of the box, het staat los van de kerk, en het hoort er toch ook weer bij.’

Een gedachte. De officiële kerken hebben een broertje dood aan divinatie, voorspellen, numerologie, handwerkgenezingen en noem maar op. Echter, de mens kan niet leven zonder zicht op wat de onzekere toekomst brengen zal, kan niet leven zonder zicht op genezing, heling van de gebrokenheid van het aardse bestaan. Zonder nou meteen te vragen of de kerken een supermarkt met van alles willen aanbieden, zouden ze misschien wat meer oog moeten hebben voor het kleine lijden in dit aardse tranendal. En uit de eigen traditie puttend troost, hulp en perspectief en zingeving kunnen bieden, voor de toekomst.

Buiten fladdert de leus Looft den Heer om me heen. In een moment van verstilling denk ik aan Sandra Doosje en aan het befaamde Orakel van Delfi waar de oude Grieken naar de toekomst zochten. Boven de deur van dat orakelgebouwtje hing de leus: ‘Ken u zelf.’ Dank je mevrouw de sjamaniste voor deze vloeiende gedachte.

 

Tekst en foto’s: Berto Merx

 

Reacties