Kloosterburen langs hekkensluiter Farmsum

Kloosterburen won zondagmiddag in eigen huis van rode lantaarndrager Farmsum. Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Cleveringa uit Baflo stond er 3-0 op het scorebord van sportpark Westerklooster.

Een dwongen wissel en een goede omzetting, halverwege de eerste helft, waren de basis voor de overwinning van de wit-zwarten. Jasper Streefkerk moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door de jonge Bo Tukker. Door de omzetting die volgde kwam Joost Gerdez centraal op het middenveld te staan. Daarvoor was Gerdez nog nauwelijks in het spel voorgekomen omdat zijn directe tegenstander vrij diep speelde en Gerdez veelal tot verdedigen dwong. De enige doelpoging van Gerdez tot dan toe was van afstand, al had doelman Daniel Venhuizen nog de nodige moeite om de bal onder de lat weg te ranselen.

Doelman Venhuizen brengt redding

En vanaf de linksback positie was het moeilijk spel maken voor de Kloosterbuurder. Farmsum had in die eerste twintig minuten ook geen kind aan de thuisploeg en het was wachten op een doelpunt van de gasten. Keer op keer sneed Farmsum door de defensie van Kloosterburen, maar ontbrak de scherpte in de afwerking. Zo schoot Stephan Woldhuis al in de 8ste minuut, na een goede combinatie door het centrum, op de paal. En niet veel later verdween een inzet van Amir Hesheme in kansrijke positie maar net voorlangs. De verdediging van Kloosterburen had het moeilijk en kon de bal maar moeilijk kwijt. De handige, balvaardige (zaal)voetballers zaten er kort op en wisten vrij makkelijk de vijandelijk ’16’ te bereiken, maar doelpunten bleven uit voor het tot dan toe betere Farmsum.

De eerder besproken wissel bracht de ommekeer in de wedstrijd. Met Gerdez centraal op het middenveld en invaller Bo Tukker op rechts draaide de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. Toen Joost Gerdez in de 34ste minuut vanaf de rechterkant naar binnen draaide en vervolgens doeltreffend in de korte hoek raak schoot leek kloosterburen de wedstrijd voor rust te gaan beslissen. Ineens kwam er wat meer strijd en werden duels gewonnen, iets wat in het eerste half uur ver beneden maat was geweest. Toch kwam het team van trainer Oosterhuis voor rust nog goed weg toen Amir Hasheme uit een indraaiende corner van  Kevin Hakze van dichtbij op de lat kopte.

Hasheme kopt van dichtbij op de lat

Ontketend

Na rust kwam een ontketend Kloosterburen binnen de lijnen. Bart Korhorn was achter gebleven in de kleedkamer. De aanvaller stond al op scherp en werd vervangen door ‘buffel’ Serge Martini, die aan de linker kant ging spelen. Farmsum werd direct afgejaagd en kreeg niet of nauwelijks de tijd meer om een lekker te combineren. Toch was het drie minuten na de hervatting bijna gelijk toen Stephan Woldhuis van grote afstand Sander Adema probeerde te verschalken, maar de sluitpost van Kloosterburen wist de inzet nog net onder de lat weg te tikken.

Dit was ook direct het laatste wapenfeit van de Farmsumers. De thuisploeg controleerde en creëerde kansen.

Met name Bo Tukker, die halverwege de eerste helft in het veld was gekomen, zorgde voor veel gevaar. Onvermoeibaar, prachtige passeerbewegingen, snelheid en een enorme dosis doorzettingsvermogen. De Farmsumers hadden hun handen vol aan de pas 17-jarige middenvelder en moesten vaak aan de noodrem trekken om hem te stoppen. In de 62ste minuut kreeg Kloosterburen dan ook weer een vrijeschop, nadat Tukker onderuit was gehaald. De ingebrachte bal van Bert Mennes werd door de geheel vrijgelaten Joost Gerdez bij de tweede paal binnen gewerkt, 2-0. Even daarvoor had Tukker zichzelf ook al een keer goed vrijgespeeld in de ’16’, maar was de afwerking met links te zwak om de Farmsumer doelman te passeren.

Bo Tukker haalt uit

De wedstrijd werd door Kloosterburen verder goed uitgespeeld. Tukker had de smaak te pakken en kreeg van trainer Oosterhuis de ene na de andere compliment, waarop er ook nog eens twee panna’s werden uitgedeeld. Toch zag je de pijp langzaam uitgaan bij de jongeling. Niet zo raar, aangezien het in de tweede helft bijna “alle ballen op Bo” was. Met nog tien minuten op de klok was het dan centrale verdediger Arjan ‘Appie’ van der Laan die van een metertje of 25 uithaalde en de bal in de linker bovenhoek zag gaan. Een geweldige goal en 3-0.

In de slotminuut leek Joost Gerdez ook van afstand te scoren, maar zijn inzet verdween net naast de verkeerde kant van de paal.

Joost Gerdez probeert het van afstand

Zo bleef het bij een verdiende 3-0 voor het team van coach Pieter Oosterhuis en staat Kloosterburen met 21 uit 11 op een keurige 7de plek in 5D.