FC LEO pakt belangrijke punten in doelpuntrijk duel

FC LEO heeft zaterdag goede zaken gedaan in strijd tegen degradatie. De Leensters pakten 3 belangrijke punten door de uitwedstrijd bij SV Lycurgus met 5-3 te winnen.

Gezien de kansenverhouding dik verdiend, al hadden de Leensters deze middag niet te klagen over Bob Brinkhuizen uit Sauwerd. Met drie cruciale (lees;foutieve) beslissingen had de verder prima fluitende scheidsrechter een groot aandeel in de zege van de bezoekers uit Leens.

Al in de eerste minuut ging de bal op de stip, na een slimme Schwalbe van Rowan Rozema in een duel om de bal met Lycurgus-doelman Wiebe Rinket. Er was geen contact, de ruimte tussen de goalie en Rozema was minimaal een halve meter, maar Brinkuizen oordeelde van grote afstand dat het een overtreding was. Vanaf  11 meter schoot Frank Veenwijk de Leensters via het lichaam van Rinket naar 0-1. Na de vroege treffer gingen de bezoekers volle bak door. De Stad-Groningers werden voornamelijk op inzet overlopen. Toch was het Lycurgus dat in de 5de minuut alweer op gelijke hoogte kwam. Miscommunicatie tussen verdediger Jeroen Batema en doelman Gert Klaas Zijlstra werd door Lycurgus-aanvaller Thijs Wesselink afgestraft, 1-1.

Thijs Wesselink (11) scoorde 2 keer

Amper twee minuten later had Marco Rietema de Leensters alweer op voorsprong moeten zetten, maar oog in oog met de Groninger sluitpost faalde de kleine aanvaller. FC LEO bleef grip op de wedstrijd houden en kreeg na een kwartier spelen hoekschop te nemen. De bal werd voorgebracht door Rik Schuttenbeld en prima binnen gekopt door Rowan Rozema, 1-2. Een minuut later werd Frank Veenwijk diep gestuurd, waarop hij z’n directe tegenstander uitkapte en de Groninger doelman met een lobje wilde verschalken. De bal ging over de ver voor z’n doel staande goalie, maar ook huizenhoog over het doel. Het was een fase waarin de Leensters ruim afstand had kunnen, moeten nemen om de wedstrijd al op slot te gooien. Dit gebeurde dus niet en zo was het Lycurgus dat zich terugvocht in de wedstrijd en in de 37ste minuut voor de tweede keer langszij kwam, 2-2. Zo was het bij rust gelijk i.p.v. van 1-4.

Aan het begin van de tweede helft kreeg de geheel vrijstaande Marco Rietema weer een dot van een kans uit een verre ingooi van Rowan Rozema. Al vallende wilde Rietema met een soort van halve omhaal scoren, maar de bal verdween hoog in de ballenvanger. In de 56ste minuut stond Rietema wel aan de basis van de 2-3; zijn voorzet werd door de zeer sterk spelende Frank Veenwijk met z’n brede borst over de doellijn gelopen. Hierna zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau en was het slechts het mooie weer dat de toeschouwers kon bekoren. Lang gebeurde er niets meer totdat Jesse Boeijenga in de 78ste minuut het maar eens van afstand probeerde. Z’n schot leek houdbaar, maar verdween wel langs FC LEO-doelman Zijlstra in de benedenhoek, 3-3.

Doelman Zijlstra komt net te laat

Een verdiend doelpunt, aangezien scheidsrechter Brinkhuizen even daarvoor de Stadjers een zuivere strafschop had onthouden. Na een overtreding binnen de beruchte lijnen, legde de leidsman de bal er onterecht 2 centimeter buiten.

De vrije bal leverde niets op

Iedereen langs de kant leek zich, met nog 5 minuten op de klok, te verzoenen met een gelijkspel. De Leenster aanhang was al wat blij met een punt tegen de nummer 3 van de ranglijst, maar kreeg uiteindelijk meer van het team. Maar ook nu moest Brinkhuizen een handje helpen. Uit een mooie voorzet vanaf de linker flank kopte Rozema snoeihard op het doel. De keeper liet de bal los en wilde deze pakken, maar werd zwaar gehinderd door Rozema. Hij pakte de doelman bij de arm pak en bracht hem op het moment van het wegschieten van de bal uit balans. Hierdoor belandde het speeltuig in de voeten van Frank Veenwijk die simpel kon scoren, 3-4. Een doelpunt die NIET had mogen worden toegekend.

Lycurgus leek geknakt, maar uit een prachtige voorzet van Jordi Potma vergat Ivan Milcovic de bal van drie meter in het doel te koppen. Het was doelman Zijlstra die de bal simpel kon pakken. Uiteindelijk was het dan nogmaals Rowan Rozema, wie anders, die doel trof en daarmee de eindstand bepaalde.

De 3-5 overwinning bij Lycurgus was op basis van de kansen in de eerste helft volkomen terecht, maar er zal toch beter met die kansen moeten worden omgesprongen in de komende wedstrijden. Je krijgt immers niet elke week ‘hulp’ van ‘de man in zwart’.