De Nationale Voorleesdagen in bibliotheken Noord Groningen

Foto: nationale voorleesdagen

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen organiseert Biblionet Groningen in de bibliotheken in Noord Groningen in de periode van 25 januari t/m 4 februari activiteiten om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren.

Medewerkers van de bibliotheek lezen in deze periode in de bibliotheken maar ook op peuterspeelzalen, kinderopvangcentra en scholen voor uit het Prentenboek van het Jaar, De Kleine Walvis.

Prentenboek van het Jaar, De Kleine Walvis

Elk jaar wordt door een jury van jeugdbibliothecarissen een aantal prentenboeken geselecteerd om uit voor te lezen. Hieruit wordt het ‘Prentenboek van het Jaar’ gekozen. Dit boek heeft een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en biedt voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters. Dit jaar is de eer aan De kleine walvis van de Britse kinderboekenauteur en illustrator Benji Davies, vertaald door Edward van de Vendel. In dit prentenboek volgen we het jongetje Boy, die met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje woont. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand, waarmee hij een bijzondere vriendschap opbouwt.

(Voor)leespret in de bibliotheken

Biblionet Groningen speelt een prominente rol in de taalontwikkeling voor jong en oud. De activiteiten die wij organiseren in het kader van De Nationale Voorleesdagen sluiten hier naadloos op aan. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen essentieel is voor de taalontwikkeling en het voorkomen van taalachterstanden. Onze medewerkers in de bibliotheekvestigingen van Biblionet Groningen organiseren daarom verschillende activiteiten om aan (groot)ouders en andere verzorgers van kinderen het belang en plezier van voorlezen te benadrukken. Dat varieert van theatervoorstellingen tot een peuter-dreumescafé voor de allerjongsten en hun (groot)ouders.

Cadeautje van de bibliotheek

Het bibliotheeklidmaatschap voor kinderen is gratis. Bovendien krijgen alle peuters en kleuters een leuk presentje als zij lid worden van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen.

Alle kinderen van 3 t/m 6 jaar zijn van harte welkom in bibliotheek Leens, Winsum, Bedum, Ten Boer en Uithuizen.

Op woensdag 25 januari van 13.15 tot 13.45 uur in Leens en van 14.30 tot 15.00 uur in Winsum, op dinsdag 31 januari van 15.30-16.10 in Bedum en van 16.50-17.30 in Ten Boer en op donderdag 2 februari in Uithuizen van 15.30-16.10 uur.

U kunt uw kind aanmelden bij uw plaatselijke bibliotheek. Makkelijk zittende kleding is aan te raden. De toegang is vrij maar wel graag vooraf aanmelden in de bibliotheek.

Voorlezen Zeehondencentrum Pieterburen in Warffum en Uithuizermeeden

In de bibliotheken van Warffum en Uithuizermeeden komt een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen voorlezen uit De Kleine Walvis. De medewerker neemt bijzondere voorwerpen mee zodat de kinderen meer kunnen leren over zeehonden en andere dieren die in de zee leven.

Bibliotheek Warffum woensdag 25 januari 14. 30 uur

Bibliotheek Uithuizermeeden vrijdag 27 januari 9.00 uur

Reacties