Nieuwjaarsvisite  De Marne: warm gevoel voor zoekende burger

Even slaat de verwarring toe. Ik sta bij de ingang van het gemeentehuis in Leens, me opmakend voor de Nieuwjaarsvisite der Gemeente de Marne. Komt een mevrouw naar buiten met een doosje lege wijnflessen voor de nabije glasbak. Ben ik te laat? Want gewoonlijk gaan flessen toch naar de glasbak ná een feestje. Gelukkig, het waren maar wat flessen die gewoon opgeruimd moesten worden. Legt ze me uit. Wat goed, glas in de glasbak, doet moet!

Welnu, er schijnt een kloof te bestaan tussen burgers en politici. Wat moet je dan als kloofburger doen? Zoek ze op! Ga naar een borrel, die nieuwjaarsvisite heet, en meet-and-greet de lokale politieke kopstukken en andere mensen die er ook toe doen, lokaal dan. En ga met ze in gesprek. Burgervader Koos Wiersma legt me uit wat zijn grote ding is voor 2017. ‘De komende herindeling van de gemeenten goed vorm geven. In dat proces wil ik intensief in gesprek met de burgers om samen een goede visie te ontwikkelen. ‘ Ja maar, wat zijn daarin dan de valkuilen? De burgemeester: ‘Dat is het risico dat onder de tijdsdruk de zorgvuldigheid niet genoeg aandacht krijgt. Die zorgvuldigheid, daar gaat het me om.’ Tijd voor een kopje koffie.

En daar ontwaar ik Johan van der Vis, fractieleider der VVD. ‘De herindeling, daar kunnen we niet om heen. We moeten dat zo inkleden dat de burgers er merkbaar beter van worden. De valkuil is dat de burgers er onvoldoende bij betrokken worden. Het ijkpunt is voor mij dat je voelt hoe de burger zich er bij betrokken voelt. En je weet ook dat je het nooit iedereen naar zijn zin kunt maken.’ Nou, met dat gemeentelijk herindelingsproces zit het wel goed hoor, tijd voor een sapje, want koffie-alleen is ook niet alles. En je moet het ook niet de hele avond over de herindeling hebben.

Buiten wachten enkele leden van het Brandweerkorps in tenue-de-ville, wat zijn dat toch mooie uniformen! Vergelijk dat eens met die weinig flatteuze hobbezakken die deze mannen – en vrouwen! – aan moeten trekken als ze daadwerkelijk aan het werk moeten. Oh ja, ze wachten op hun collega’s. En zie daar komt het rode busje al aan. ‘Ja, een van ons is de BOB,’ legt een brandweerman me uit, want tja, dat is wel iets waar je op letten moet. ‘Maar die is het altijd,’ voegt hij er grinnikend aan toe.’ Het is fijn hoor, als kloofburger informeel mensen te ontmoeten, die je formeel liever niet aan huis wilt hebben. De kloof tussen brandweerman in acute functie bij mij, kan mij kan niet diep genoeg zijn……..

Tijd voor een hapje. En de altijd aimabele wethouder Herwil van Gelder van GroenLinks legt me uit wat zijn uitdaging voor 2017 is: ‘De verdere uitbouwen van de centralisatie van de jeugdzorg. Het geld en de verantwoordelijkheid ligt nu bij de gemeente. Mijn zorg is: hoe bereiken we de mensen die hulp nodig hebben? Het gaat me er om dat je bij een kind dat hulp nodig heeft, onderkent welke verschillende soorten problemen er spelen en hoe je de verkokering van de verschillende soorten hulpverlening voorkomt, opheft. De grootste valkuil is dat we blijven doen wat we deden, vanuit het systeem naar de mensen. We moeten het omkeren, de mens die hulp nodig heeft moet centraal komen te staan.’ Op weg naar de bar voor een sapje bedenk ik als kloofburger dat het wel goed komt met de jeugdzorg in de Marne.

Nog meer dingen die het hart van de burger raken. Wethouder Mariëtte de Visser van de PvdA heeft als hét ding voor 2017: het realiseren van de Kindcentrum in de gemeente. ‘Het Kindcentrum in Eenrum komt er volgend jaar. En het GKC in Leens, daar werken we aan. De goede samenwerking van school, kinderopvang en peuterspeelzaal, daar gaat het om, dat is cruciaal. De valkuil is dat je een mooi gebouw hebt en het werkt niet omdat  die samenwerking  er niet is.’ Zo’n visie op kindercentra, dat wekt bij de kloofburger  vertrouwen. Nog meer vertrouwen krijg je als kloofburger van PvdA-raadslid Madi Cleerdin. ‘Mijn uitdaging is om dicht bij de mensen te blijven, vertalen wat bij de mensen leeft naar de politiek. Mijn zorg gaat over mensen aan de onderkant van de samenleving die zich niet gehoord voelen en niet de juiste weg om hulp vinden. De politiek is er om hen de hand te bieden. Grote valkuil is dat je niet altijd alles kunt oplossen. Dat is de spanning tussen verwachtingen en mogelijkheden. Maar ik zal mijn uiterste best doen om iets voor elkaar te krijgen. Het kan altijd beter.’ Mijn ziel, besef ik ineens,  was de laatste jaren erg grijs van kleur. En na zo’n gesprekje met Madi Cleerdin voel je gewoon een lichte, sociaal-democratische rode gloed oplichten, daar ergens in het linker deel (van mijn ziel, dus). Toch echt tijd voor een sapje met prik.

En daar is Durk Miedema, met Erik van der Klei, roomse parochiebestuurders uit Wehe-den Hoorn. De fotograaf van de Ommelander Courant is druk aan het werk, een bestuurder van Dorpsbelangen Leens, PvdA-fractieleider Hans van der Heide, wethouder Kor Berghuis en nog tallozen zijn als bijtjes rond de bijenkorf bezig en het dartele gezoem stemt me gelukkig. En zeker moet ik Popke van der Ploeg uit Kruisweg noemen die zich inzet om het verzorgingstehuis Oldeheem in Kloosterburen overeind te houden. Prins Luuk I uit het Krönkeldorp met de Raad van Elf, in schitterende gala-kostuums gestoken, brengen een eigen vrolijkheid mee.

Gert Werkman, voorzitter van Dorpsbelangen Kruisweg vertelt me dat ze hard werken aan de realisering van een speeltuin (toch een dingetje van 1,5 ton): ‘Het wordt meer dan een speeltuin, het wordt een ontmoetingsplek om ons dorp nog mooier te maken.’ Nog meer ambities hebben Nandana Groenendijk en haar man Maikel. Vijf weken geleden hebben ze de Randstad verlaten en zich in Ulrum gevestigd en meteen al aan het verbouwen. ‘We gaan een bedrijf beginnen dat zich richt op mentale trainingen en mindfulness. In de zomer willen we van start gaan.’ Toppers zijn jullie, ondernemende mensen die naar ons aller gemeente trekken. Succes mensen, en denk erom: als een verbouwing voor weken is gepland, wordt het altijd 8 weken(dat is levenservaring achteraf).

Ook niet vergeten, de band die voor de muzikale omlijsting zorgt. VrijJazzie uit Garnwerd, die jazzie blues, latin en pop speelt. Laat ik het zo zeggen, beste merels met jullie gratis nesten in mijn tuin, jullie kunnen nog heel veel leren van lead-singer Ingrid van der Meulen.

Bijna is de kloof tussen burger en politiek gedicht. Pas na het laatste hapje en sapje gebeurt dat. Complimenten voor de gemeente de Marne dat men er voor gekozen heeft de catering te laten verzorgen door Ability . Dit is de eerste keer sinds jaren dat ik niet klaag over bediening, service en kwaliteit!

Weer alleen, in de auto, het buitentemperatuurindicatielichtje – ik hou ook van scrabble – op het dashboard staat op 2 graden onder nul, het is duister op de provinciale weg, en zie, de borg Verhildersum rijst als een bol van licht op. Een gevoel van tevredenheid maakt zich van me meester en ik neurie, een variatie op Meester Ede Staal:  ……een kloof, een kloof is nog nooit zo diep geweest, of-ie werd altijd wel weer dicht….

Reacties