Het Kanon van Ainrom

En dan loop je als wandelend stelletje over het prachtige, stille Groninger land in de omgeving van Eenrum. Te midden van de landerijen zie je dan ineens een oude SRV-wagen staan waar gezellige muziek uitkomt, dat houd je toch niet voor mogelijk. 

De SRV-wagen is de verzamelplaats voor hoofdzakelijk jeugd met af en toe wat ‘oudere’ jongeren. Ze zijn bij elkaar om het oudejaar af te sluiten. Biertje, hapje, drankje, carbidschieten en gezelligheid.

Voor de oude, rijdende winkel is een ruime entree van aardappelkisten, zeiltje erover, statafel, uitzicht over de landerijen en op een enorme buis, 300 cm lang en een doorsnede van 30/40.

Het gevaarte is het carbidkanon. Om de kop wordt een vuilniszak gebonden, carbid wordt met water gemengd zodat er gas in de buis ontstaat. Wanneer de vuilniszak bol komt te staan wordt het gas tot explosie gebracht door een elektrische ontsteking en dan komt er toch een KNAL, ONWAARSCHIJNLIJK!!!

In de SRV-auto is het gezellig, de aanwezigen gaan even op de foto, ‘de lelijke achter en de knapste vooraan’ grapt er iemand.

Weer buiten kijkt de vrouwelijke wandelaar voorzichtig om het hoekje: ‘Kunnen we hier veilig langslopen?’ klinkt het benepen.

Reacties