Expositie Garnaal in HIP Lauwersoog

Foto: Jade Ruijzenaars

In aanvulling op de foto’s rond het thema garnalen is in Het InformatiePaviljoen nu ook het resultaat van het onderzoeksproject van Jade Ruijzenaars over de Hollandse garnalen en de bijbehorende industrie te zien. Jade (24) studeerde deze zomer af aan de Willem de Kooning Academie (WdKA), richting Lifestyle Design, met haar onderzoeksproject ‘Crangon Crangon’. Met dit project – dat de wetenschappelijke benaming van de Noordzeegarnaal draagt – won ze de WdKA Onderzoeksprijs 2016. Eerder was het al te zien tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.    

Het Crangon Crangon-kabinet vertelt het verhaal van de Hollandse garnalenindustrie binnen onze hedendaagse maatschappij, cultuur, ecologie en geglobaliseerde economie. Jade onderzocht de wereld van de Hollandse garnaal en heeft door middel van materiaal-experimenten gezocht naar nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de garnalendop.   

Zij dook met dit project in de chemie en biologie van garnalendoppen en de waardevolle stoffen die eraan kunnen worden ontleend. Het is toegespitst op een praktisch designonderzoek voor het gebruik van het garnalenafval voor nieuw keramisch glazuur.  

Reacties