Aanleg nieuwe brug bij Aduard kan beginnen

Foto: Groningen in beeld

De financiering voor de vervanging van de brug bij Aduard is rond. Vorig najaar besloot de provincie om bij Aduard alvast te beginnen met de aanleg van de rondweg in aansluiting op de brug bij Nieuwklap. Dit in afwachting van een besluit over de nieuwe brug bij Aduard. Inmiddels is het Rijk het met de provincie en de gemeente Zuidhorn eens geworden over de financiering van de brug. De bruggen over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl worden vervangen, omdat ze oud en versleten zijn en om de vaarweg geschikt te maken voor grotere schepen.

Goede verbinding

Het vervangen van de brug bij Aduard kost bijna 18 miljoen euro. De nieuwe brug sluit aan op de rondweg om Aduard. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels begonnen. Verkeer uit het achterland van Aduard krijgt een goede verbinding met de provinciale weg N355 naar de stad Groningen. Daarmee verdwijnt het doorgaand (vracht)verkeer uit het dorp Aduard en verbeteren de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Ook het bedrijventerrein van Aduard wordt beter ontsloten via de rondweg. Bij Nieuwklap sluit de rondweg met een viaduct aan op de provinciale weg N355 tussen Groningen en Zuidhorn. Nu de financiering rond is, kan de voorbereiding van de bouw beginnen.

Naar verwachting wordt de nieuwe brug in eind 2017 of begin 2018 in gebruik genomen. Dit is afhankelijk van eventuele grondaankoop.

brug aduard

Hoofdvaarweg

De provincies Groningen, Fryslân en Rijkswaterstaat werken aan de verbetering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl; Rijkswaterstaat is de belangrijkste financier. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen. Daardoor moeten grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Dan gaat het onder meer om klasse Va-schepen. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.

 

Cookieinstellingen