Reuzenmaan verduisterd

Foto: Sarah Stiles

Hoezo bijna geen kans dat we de maansverduistering te zien krijgen wegens dichte bewolking. Gisteravond liet de reuzenmaan zich al goed zien. Tegen vieren was het dan zover, de maansverduistering was een feit en goed zichtbaar. De Nacht van Electra stond dit jaar volledig in het teken van de maan. Bij het Nieuw Robbengat, middenin het Lauwersmeergebied, kwamen maar liefst zo’n 350 mensen kijken.

De maan werd aangeroepen

Hoornist Laurens Otto riep om 2.11, het begin van de verduistering, de sterren aan met het stuk ‘Appel Interstellaire’. Na afloop werd de maan aangeroepen met wolvengehuil.

hoornist

Volgende kans in 2029

Tijdens de Nacht van Electra stonden zo’n 350 mensen ademloos te kijken op het moment, om 04.10 uur, dat de maan volledig verduisterd was. Het was de zesde editie van het culturele festival de Nacht van Electra in Nationaal Park Lauwersmeer waar de maan deze keer de hoofdrol kreeg. De eerstvolgende maansverduistering zal pas in 2029 zal weer te zien zijn.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de donkerste gebieden van Nederland en probeert het predicaat Dark Sky Park te verkrijgen. De verduistering was uitstekend waar te nemen zijn.  In dezelfde nacht was er ook sprake van een zogenaamde ‘supermaan’. De maan bevond zich door haar ellipsvormige baan relatief dichter bij de aarde.

 

Reacties

Cookieinstellingen