Ongeruste bewoners houden lawaaiactie op boorlocatie Roodehaan

Met potten en pannen hadden omwonenden zich vanmiddag, 3 september, bij de boorlocatie van de NAM bij Roodehaan verzameld. Het was wederom een actie uit bezorgdheid. Bewoners zijn erg ongerust omdat de NAM in oktober bij Roodehaan gaat fracken.

Terwijl de uitspraak van de rechtbank in Assen net is geweest dat de NAM vergoedingen moet geven aan gedupeerden door gaswinningsschade wordt er op hetzelfde moment vandaag en morgen voorbereidende werkzaamheden verricht bij de boorlocatie Saaksum om te gaan fracken medio oktober.

Aandacht voor de problematiek

Aanjager van de actie, Petra Veltman, vindt het belangrijk dat er aandacht blijft voor de gevolgen van het fracken. ‘Dit is het enige wat we kunnen doen. Van ons laten horen.’ En dat gebeurde ook. Luidkeels werd er “Koester mien land” gezongen onder begeleiding van Marietta Rust. Later stak wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn de actievoerders een hart onder de riem. ‘Ik deel de zorgen van alle omwonenden. We zijn in gesprek met de NAM, overheden en de omliggende gemeenten en proberen hier zo veel mogelijk aan te doen.’ Bakker gaf aan dat er voor het fracken bij Roodehaan geen (nieuwe) vergunning nodig is, waardoor het daadwerkelijke fracken in oktober niet is tegen te houden. ‘Maar het is goed dat er publiciteit en acties blijven’, aldus Bakker. Ook Jano van Gils, van de gemeente De Marne, steunde de actie op Roodehaan. ‘Dit onderwerp leeft uiteraard ook in De Marne. We proberen binnen de gemeente zo snel mogelijk hier op terug te komen. Hopelijk versneld, aangezien de eerstvolgende gemeenteraadvergadering pas op 22 september is.’

Minimale metingen

Er wordt niet of nauwelijks gemeten in de omgeving van Roodehaan waardoor er niet in kaart wordt gebracht wat de gevolgen zijn van de boringen tot nu toe. Er is al schade in de direct omliggende dorpen, verzakkingen en scheuren in huizen, kerken en gebouwen. De omwonenden zijn ook ongerust over de scholen en zij willen op de gebouwen meters geplaatst hebben.

Fracken wordt door de NAM niet in verband gebracht met aardbevingen terwijl geologen hebben bewezen dat juist door de samenstelling van de bodem waar zich zwelklei/knipklei bevindt, er problemen gaan komen in dit gebied. Ook vanwege de lage waterpeilstanden. Volgens medewerker van de NAM kan het fracken geen kwaad voor de bevingen omdat de NAM al 40/50 jaar fracken uitvoert. Er is hier echter vergeten te meten met goede tiltmeters zodat er ook geen verband kan worden gelegd.

Bewoners eisen tiltmeters

De bewoners eisen van de NAM dat er tiltmeters worden geplaatst alvorens er wordt gefrackt. De meters willen zij geplaatst hebben rondom de boorlocatie en schoolgebouwen in omliggende dorpen, deze tiltmeters meten niet alleen de versnelling maar ook de verkanteling. De apparatuur van Stabialert is daar geschikt voor en meet nauwkeuriger dan de meters die gebruikt worden door KNMI. Bovendien worden de meters van Stabialert  afgelezen door een onafhankelijk bedrijf.

Zorgen over de gevolgen

De bewoners maken zich ernstige zorgen over de samenstelling van de chemie, die gebruikt gaat worden bij het fracken en welke gevolgen dit alles heeft voor het oppervlakte water, de graanvelden, de weiden. De NAM mag nu al lozen op het oppervlakte water alwaar zij via parapluvergunningen de eigen vervuiling mogen meten van bodem, lucht en water. Dat is meten met dubbele petten.

De focus moet niet meer liggen om de kleine velden leeg te knijpen. De focus moet liggen op duurzaamheid vooral in deze tijd waar fossiele brandstoffen achterhaald zijn.
We hebben maar 1 aarde en we vergeten dat wij niet zonder deze aarde kunnen, dus laten we er zuinig op zijn.
De bewoners maken zich ernstige zorgen. Wij roepen de politiek op om zich in te zetten voor tiltmeters, zich in te zetten om achter de burgers te gaat staan, waar het gaat om gezondheid, veiligheid en leefbaarheid in dit gebied.

Lees meer: http://de-marne.nieuws.nl/nieuws/5531/fietsend-in-de-stoet-naar-nam-locatie-roodehaan/

 

Cookieinstellingen