Waterschappen teleurgesteld over instemmingsbesluit gaswinning

Het kabinet heeft een besluit genomen over de gaswinning in Groningen. De minister geeft aan dat hij de zienswijzen uit de regio heeft betrokken bij dit besluit. Helaas zien de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hun zienswijzen over de gevolgen van de gaswinning voor de (water)veiligheid onvoldoende verzilverd in het gasbesluit. De waterschappen betreuren dit.

Waterveiligheid voorop

De waterschappen staan voor de waterveiligheid van de inwoners in en buiten het aardbevingsgebied. Noorderzijlvest heeft daarom vanaf 2012 al veel werk verzet om dijken versneld aardbevingsbestendig te maken. Een deel van de dijk langs de noordkant van het Eemskanaal is versterkt. De komende jaren worden andere delen van deze dijk versterkt en wordt de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl aardbevingsbestendig gemaakt. Waterschappen werken dus onverminderd hard aan de veiligheid van de inwoners.

Financiële toezegging

Minister Kamp heeft 100 miljoen euro, en meer als dat noodzakelijk is, toegezegd voor het aardbevingsbestendig maken van de dijken. Dit bedrag komt voor rekening van de NAM. De kosten die Noorderzijlvest tot nu toe heeft moeten maken zijn echter nog steeds niet vergoed ondanks de steun van het kabinet en de Tweede Kamer. Waterschappen blijven aandringen op een spoedige financiële afhandeling.

Lees ook:

Groninger aardbevingsvluchtelingen op de tractor naar de Dam (met video)

Cookieinstellingen