Olie in het water?

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

In de zomermaanden krijgt het Waterschap veel meldingen van vervuiling van het oppervlaktewater met olie. Soms is dat inderdaad olie. Maar meestal gaat het om een natuurverschijnsel. Een dun vlies gemaakt door ijzerbacteriën.

Hoe weet u of het olie is of een vlies van de ijzerbacterie?

U kunt het checken door het aan te raken, of er iets in te gooien:

  • Is het een vlies van de ijzerbacterie? Dan breekt het vliezige laagje na aanraking makkelijk uiteen in schilfertjes met allemaal scherpe randen.
  • Is het een olieproduct? Dan vloeit de olievlek na de verstoring snel weer samen tot een aaneengesloten laag.

Hoe ontstaat zo’n vlies?

Zo’n vlies is een teken van kwel, omhoog borrelend grondwater. Je ziet het daarom vaak in kwelgebieden. Op het wateroppervlak ontstaat een opvallende kleurige laag. Dit zijn vliesjes van ijzerbacteriën uit het kwelwater. De bacteriën zetten ijzer om naar ijzeroxiden en andere verbindingen. Bij de goede invalshoek zie je de prachtige regenboogkleuren, die je ook bij olie op water ziet.

Waarom juist in de zomer?

Vooral in een droge periode in de zomer zie je dit verschijnsel vaker. Minder neerslag zorgt dan voor minder stroming in het water. En zit er meer kwelwater in het oppervlaktewater dan in de herfst of de winter. Meer kwelwater betekent meer ijzer bacteriën en dus meer kans op vliesjes.

Kan het vlies kwaad?

Het vliesje van ijzerbacteriën heeft geen nadelige invloed op de waterkwaliteit. Dat komt doordat er alsnog maar heel weinig ijzer in het water zit. Gelukkig is het ook niet schadelijk voor mens en dier. Hooguit blijft er bij aanraking wat van het vliesje aan de huid kleven. Dat wast u er makkelijk weer vanaf.

Kan ik er zwemmen?

Het is aan te raden om alleen in water te gaan zwemmen dat onder controle staat. Voor zwemmen hebben de provincies een aantal zwemplassen aangewezen. Op die plaatsen controleren waterschap en provincie de waterkwaliteit. U vindt de zwemplassen op de zwemwaterkaart www.zwemwater.nl/

Toch olie?

Blijkt het vlies toch olie te zijn? Dan willen we dit graag van u weten. Wij kunnen dan eventueel maatregelen nemen en de oorzaak opsporen.

Cookieinstellingen