Uw huisdier dumpen tijdens de vakantie? Nee!

Foto: Publiek domein

Nu de zomervakantie weer begonnen is leven heel veel huisdieren in hun ergste nachtmerrie. Achtergelaten, eenzaam, hongerig, rond dolend in het bos. Of angstig sluipend langs de snelweg. Het fenomeen ‘achtergelaten huisdieren’ gebeurt door het hele jaar door. Maar tijdens de zomervakantie beleeft het zijn piek, in de normaal al schokkende cijfers.

Zelfs als de honden een chip hebben en het baasje de kosten van het asiel vergoed krijgt, zijn er nog mensen die hun viervoeter op straat achterlaten.

Een dier achterlaten op de openbare weg is geen overtreding van de wet, maar er staan wel nalatigheid en sancties op. In sommige gemeenten worden er boetes voor gegeven. Je zou denken dat dankzij de identificatiechip er de laatste jaren minder dieren worden gedumpt, maar niets is minder waar. Volgens een van de medewerkers van een dierenasiel worden er het hele jaar door dieren gedumpt. ,,Het is niet altijd even simpel om een hond met een chip op te sporen. Vaak is de eigenaar verhuisd of de hond is via internet doorverkocht en dan wordt de chip niet aangepast.’’

Dieren met extra zorg groeit

Het aantal dieren dat in de asielen wordt opgevangen en extra zorg nodig heeft groeit. Vaak omdat ze niet goed zijn verzorgd, gedumpt of zelfs mishandeld. De Dierenbescherming doet er alles aan om deze dieren te helpen.

Ruim 30% van alle dieren die de dierenasiels opvangen, vangen ze op in de zomermaanden. Dit betekent dat ook deze maanden opnieuw extra drukte wordt verwacht van dieren die massaal gedumpt worden door de baasjes die op vakantie gaan.

De Dierenbescherming voert deze zomermaanden campagne voor alle dieren die zij liefdevol in haar asielen opvangt. “We doen het graag, maar kunnen het niet zonder hulp. De opvang van al deze dieren kost geld, veel geld.”

Reacties