Kastanjes in De Marne krijgen een injectie

Foto: Philip Zweemer/Twitter

Het Groningse bedrijf Allicin Treecare uit Bedum injecteert een bestanddeel uit knoflook in kastanjebomen als remedie tegen de gevreesde kastanjeboomziekte. In De Marne lijkt tot een gunstig resultaat.

Meer dan de helft van de kastanjebomen in onze provincie is besmet met deze bomenziekte. Wereldwijd gaan er steeds meer kastanje bomen dood aan de kastanjeziekte, een sluipende ziekte die wordt veroorzaakt door de moeilijk te bestrijden bacterie Pseudomonas Syringae. Als we niet oppassen zijn straks veel parken, stadssingels en lanen van deze karakteristieke kastanjebomen ontdaan.
Allicin Tree Care doet al sinds 2006 onderzoek naar een behandelingsmethode voor de kastanjebloedingsziekte. Zowel in vitro als in vivo zijn de afgelopen jaren uitgebreide proeven en effectieve behandelingen gedaan. ‘Daarnaast hebben wij intensief onderzoek gedaan naar het verbeteren van ons product’, meldt de website van het bedrijf.
De exacte samenstelling van het bestrijdingsmiddel is bedrijfsgeheim, maar het bevat stoffen die afkomstig zijn uit knoflook. In een laboratorium wordt de stof omgezet in een bestrijdingsmiddel.

Iepenwacht
De iepenwacht, een instantie die namens gemeenten de bomen verzorgt is nog terughoudend, en zegt de ontwikkelingen af te wachten. In de gemeente de Marne hebben enkele behandelingen een positief resultaat opgeleverd.

Cookieinstellingen