Lauwersoog mogelijk de dupe van de Brexit

Foto: Monique Messchendorp

De vissers in Lauwersoog en de Eemshaven krijgen mogelijk last van de Brexit. Dat vreest het VVD-Statenlid Nico Bakker. Vissers die van beide havens gebruik maken, doen zaken met de Britten. Dat meldt RTV-Noord.

De visserij in EU-verband is gereguleerd door afspraken over hoe veel, waar en welke vis mag worden gevangen. Als dat systeem op de Noordzee wegvalt door de Brexit, brengt dat op zijn minst onzekerheid met zich mee. ‘De gevolgen zijn volstrekt onbekend’, zegt het Statenlid.

De schol – tongvangst van vissers die hun kotters in de Eemshaven hebben liggen gaat voor soms 60% naar Engeland. Ook zijn er zowel in Lauwersoog als de Eemshaven vissers die onder de Britse vlag varen, aldus Bakker.

Bakker pleit dan ook voor het maken van goede afspraken tussen de EU en Groot-Brittanië. Hij wijst op Noorwegen, dat op visserijgebied geen afspraken met de EU heeft. ‘De Noren vissen daar wat ze vangen kunnen’. Als Groot-Brittanië zich zonder vroegtijdig overeenkomsten te sluiten terugtrekt uit de EU, wordt het een soort wild west op de Noordzee’ waarschuwt Bakker.

Cookieinstellingen