Hogesnelheden tijdens 2e autocross in Baflo

Foto: Menne Tillema

Afgelopen zaterdag vond de 2e autocross wedstrijd van AutoSport Groningen plaats in Baflo.

De wedstrijd werd verreden op een perceel grasland van Kor Kruizinga, net nabij Tinallinge. Hier was nog nooit eerder een wedstrijd georganiseerd en de organisatie was vooraf overtuigd dat dit perceel de stempel “keiharde Groningse klei” mocht krijgen. Er was een 500 lange baan neergelegd, want autocross gaat om snelheid.

Een kleine 100 deelnemers waren weer vertegenwoordigd om de strijd tussen mens en machine met elkaar aan te gaan. Met name was de animo voor de junioren klasse weer perfect te noemen, iets wat de organisatie gelukkig stemt. Jeugd heeft immers de toekomst! En strijd in deze klasse werd er volop geleden, onder streng toeziend oog van debuterend wedstrijdleider Jan Zijlstra was het Jouke Heddema die alle manches en de finale op zijn naam mocht schrijven en was voor iedereen te snel.

Wat betreft het clubkampioenschap waren het Douwe Mulder, Raymon Kuil en Thomas Hellinga die goede zaken deden, zij staan namelijk in de top 3 momenteel.
De snelheden kwamen gaande de wedstrijd duurde alsmaar hoger te liggen en er kwam een verbluffend mooie kleibaan tevoorschijn die zo strak als een biljartlaken bleef. De heren van de baandienst hadden een saaie middag, en kwamen niet in actie. Ook was er de 2e ronde van het ASG NK Vrije Standaard Series, waar twee heren uit Noord Holland de strijd aangingen voor de koppositie. Tom van den Heuvel, regerend Nederlands Kampioen moest zijn in Ulrum nog zijn meerdere erkennen in de ervaren Leo Sintebin uit Heerhugowaard, maar in Baflo had Tom de zaken weer goed op orde en wist hij de meeste punten te verzamelen voor het NK. Toch staat Leo Sintebin nog altijd
op de eerste plaats. Tijdens de manches zat de “meest sympathieke ondernemer van Groningen” Jacob Kuil uit Engelbert er telkens goed bij en wist tweemaal te winnen, maar in de finale moest hij zich terug naar voren knokken en wist alsnog 4ete worden in de finale.
Zoals gezegd hield de kleibaan zich enorm goed, en dit leidde tot weinig incidenten op de baan, hierdoor konden de wedstrijden snel afgewerkt worden en was er tijd over voor een toetje. De rganisatie besloot samen met een aantal sponsoren een superfinale te organiseren. In een superfinale rijden de 1e 3 finalisten van elke kampioenschapsklasse samen op de baan. De snelste klasse start met een driekwart baan lengte achterstand, en de junioren starten vooraan. Vrije standaard coureur Tom van den Heuvel had in de superfinale maar liefst negen ronden nodig om junior rijder Gerjan Teitsma voorbij te gaan. Ook moest Gerjan zijn meerdere erkennen in vrije
standaard coureur Hielke Hindriks, die als tweede eindigde. Gerjan wist uiteindelijk verdienstelijk tweede te worden, Jouke Heddema werd vierde en Raymon Kuil sloot netjes aan en werd vijfde.

Al met al kan de organisatie terug kijken naar een enorm geslaagde dag. De volgende wedstrijd van AutoSport Groningen is op 9 juli te Ulrum. Voor alle punten en transponderuitslagen verwijzen we u naar de website van AutoSport Groningen, www.autosportgroningen.nl

Reacties