Garnalenpelbedrijf GPC Kant/Telson 20 juni naar Lauwersoog

Foto: Sarah Stiles

20 Juni is het dan zover. Dan gaan garnalenhandel Telson en GPC Kant verhuizen naar Lauwersoog.

Samen met garnalenhandel Telson

Garnalenhandel Telson en GPC Kant verhuizen naar een gloednieuw pand op de haven van Lauwersoog. Het 2.000 vierkante meter grote pand wordt in opdracht van HendrikSon Shrimping van Hendrik en zoon Onno Nienhuis gebouwd. Net als in Leens worden het twee bedrijven onder één kap met een gescheiden productie. GPC Kant pelt de garnalen machinaal die door Telson worden verhandeld. De fabriek wordt gebouwd op de plek waar de schepen aankomen. De alliantie tussen Kant en Telson kan ertoe leiden dat in de toekomst verse garnalen kunnen worden gegeten: ‘s morgens op de afslag, ‘s middags op het bord.

Puur product en dagvers

GPC Kant BV richt zich op het machinaal pellen van de Hollandse garnaal, ook wel de “crangon crangon” of “grijze garnaal” genoemd. Deze garnalen worden in eigen beheer gepeld met door ons ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachines. Een groot voordeel van het machinaal pellen is de snelheid. Daardoor is het machinaal pellen een duurzaam alternatief voor het handpellen in het buitenland. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces.  Sterker nog, de smaak is veel puurder, zo zeggen de kenners. GPC Kant is door de ontwikkeling in staat om dagverse garnalen op de markt te brengen.

Geen heen-en-weer gereis voor de garnaal

Het pelcentrum heeft een capaciteit van honderd ton ongepelde garnalen per week, dit is ongeveer twintig procent van het totale volume dat wekelijks gepeld wordt. De garnalen hoeven dan niet meer dagen heen-en-weer te reizen naar Marokko of Polen om daar uit hun schil gehaald te worden. Ze liggen binnen een dag of twee na de vangst al in de supermarkt.

Garnalenpelmachines

Garnalen zijn er in allerlei soorten en maten. Daarnaast kunnen ze nog krom, recht, hard, glad of slap zijn. Dit maakt het machinaal pellen complex. De huidige pelmachine kan al deze verschillende garnalen pellen. Wel kijken we bij de inkoop van garnalen hoe hoog het percentage rechte garnalen van een bepaalde partij is. Onze voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk kromme garnalen. De meeste functies binnen de machine zijn mechanisch. Mechanische oplossingen zijn minder storingsgevoelig en prima te reinigen. Daarnaast kunnen we de machine volledig in eigen beheer bouwen zodat de kosten beperkt blijven. We zijn in staat om een kwaliteitsproduct af te leveren voor concurrerende prijs ten opzichte van het pellen in het buitenland, dat meldt de website van GPC Kant BV: http://www.gpckant.nl/garnalenpelmachines/

 

Innovatieprijs

In 2014 behaalde CGP Kant BV de tweede plaats in de MKB Innovatie Top 100. Sindsdien heeft het bedrijf veel ontwikkelingen doorgemaakt en heeft het regelmatig de media gehaald. Zo stonden ze al eens in Kijk op het Noorden. En het groeiend succes van de garnalenpelmachine kreeg in maart 2015 een mooi artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant, Brabants Dagblad, de Gelderlander, BN-deStem, Tubantia, de Stentor en het Eindhovens Dagblad.

 

Reacties