Erfgoedorganisaties willen actie voor behoud monumenten in aardbevingsgebied

Foto: Monumentaal

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), Het Groninger Landschap en het Molenhuis Groningen dringen er bij de Tweede Kamer op aan morgen (dinsdag 2 februari) de motie van Carla Dik-Faber (CU) aan te nemen. Dit om snel te kunnen beginnen met het behoud van bedreigde monumenten in het aardbevingsgebied. Minister Kamp (EZ) heeft de motie, samen met alle andere moties in het gasdebat, ontraden.

Kamp wil wachten op een rapport van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) dat mogelijk in de loop van dit jaar zal verschijnen. Dat is voor de grote monumenteneigenaren niet nodig. Peter Breukink van de SOGK: “We kunnen snel aan de slag als de bestaande regeling wordt aangepast voor de monumenten in het aardbevingsgebied. Zo ingewikkeld is dat niet”.

‘Huidige regeling onvoldoende’

De huidige regeling voor onderhoud aan rijksmonumenten, de Brim (Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten), is sober en gericht op strikt noodzakelijk onderhoud. Dat is volgens de erfgoedorganisaties echter onvoldoende om het preventief onderhoud aan rijksmonumenten dat nodig is om verder schade in het gaswinningsgebied te voorkomen, te kunnen verrichten.

De motie Dik-Faber vraagt om het instellen van een Brim plus-regeling waardoor deze regeling aangepast wordt aan de bijzondere omstandigheden in Groningen. De financiële impact van een aangepaste regeling zoals deze is naar verhouding zeer klein (naar schatting enkele miljoenen), maar de gevolgen zijn groot: zij biedt de kans preventief onderhoud uit te voeren en zo het erfgoed te beschermen.

Urgent

Het probleem is volgens de erfgoedorganisaties urgent: de rijksmonumenten in Groningen hebben dringend preventief onderhoud nodig.

Zij vinden het begrijpelijk dat de inspanningen en plannen van de Nationaal Coördinator zich allereerst richten op het verstevigen van woonhuizen, maar dit mag hun inziens niet betekenen dat de rijksmonumenten achteraan in de rij moeten aansluiten. Daarvoor zijn zij te gezichtsbepalend en betekenen zij te veel voor de Groningers. Marco Glastra van Het Groninger Landschap: “Het lijkt ons ongewenst nog langer te wachten. Verbetering van de staat van onderhoud van monumenten is urgent en deze aanpassing is absoluut een ‘no regret’-maatregel”.

Bron : Monumentaal

Cookieinstellingen