Sterrenwacht Lauwersmeer krijgt smoel

De koepel op het terrein van Staatsbosbeheer
De koepel op het terrein van Staatsbosbeheer
Foto:

LAUWERSOOG – De koepel van de nieuwe sterrenwacht Lauwersmeer is zaterdag in een aantal delen geplaatst. Daarmee heeft het observatorium een beetje zijn smoel gekregen.

Na de koepel wordt de telescoop geplaatst. Dat gebeurt later deze zomer. De Rijksuniversiteit Groningen hoopt dat de sterrenwacht bij Lauwersoog in september klaar is en dat de eerste studenten dan kunnen gaan waarnemen.

Het weekend eerder was er al een laagje cement aangebracht om een goede aansluiting te kunnen realiseren. De bouw vordert gestaag. De sterrenwacht is een initiatief van het Kapteyn Instituut van de RUG.

De sterrenwacht staat bij Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, niet ver van de doorgaande weg in Lauwersoog. In de koepel is ruimte voor maximaal vijf personen.

Nationaal Park Lauwersmeer is in het najaar van 2016 officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een gebied waar het erg donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om dat te ervaren.

Staatsbosbeheer heeft het Kapteyn Instituut (instituut voor sterrenkunde) gevraagd om mee te werken aan het Dark Sky Park. De sterrenwacht is hier een onderdeel van. De telescoop van de sterrenwacht is ter plekke bestuurbaar en ook op afstand, vanuit Groningen.

Het observatorium wordt straks vooral gebruikt door astronomie-studenten, ter ondersteuning van hun wetenschappelijke opleiding. Mogelijk kunnen middelbare scholieren er ook terecht voor lessen sterrenkunde en profielwerkstukken. Ook worden er kijkavonden en rondleidingen georganiseerd. Bij de sterrenwacht komt dan ook een extra waarneemterras voor mobiele telescopen, speciaal voor bezoekers.

Op het Zernikecomplex in Groningen beschikt het Kapteyn Instituut al over een sterrenwacht. Het observeren wordt hier echter bemoeilijkt door de gele gloed in de nachtelijke uren.

Cookieinstellingen