Kerken en torens Stichting Oude Groninger Kerken in de vakantie geopend

Eenrum, de NH-kerk
Eenrum, de NH-kerk
Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken. Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt? Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen.

Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden. De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.

Tijdens de afgelopen maanden heeft de stichting haar kerken niet verplicht de deuren te sluiten. De beheerders van de kerken, veelal de plaatselijke commissies kregen de keuze dit al dan niet te doen. Zij zijn immers degenen die de kerken moeten openen en sluiten en de toiletten schoonmaken. Dit had tot gevolg dat een aantal kerken ook de hele afgelopen periode open is gebleven, maar dat gold niet voor alle kerken. Ook nu nog hebben niet alle kerken die in het jubileumjaar geopend waren, de deuren geopend voor bezoek.

Via de eigen websites van de SOGK-kerken wordt deze openstelling zo goed mogelijk gecommuniceerd. Om dit up-to-date te kunnen houden, is de stichting uiteraard afhankelijk van informatie van de vrijwilligers ter plekke.

Cookieinstellingen